Dagens PS

Mörka tider väntar för restaurangbranschen

restaurangbranschen
Restaurangbranschen står inför tuffa tider, trots att pandemin är över. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Efter pandemin vill många gå ut och äta igen och restaurangernas omsättning ligger på rekordnivåer. Men än så länge är faran inte över för restaurangbranschen, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Restaurangerna har fått ett rejält uppsving sedan restriktionerna togs bort i februari. Om man jämför med samma period 2019, innan pandemin, har omsättningen i år ökat med 8 procent. Detta enligt branschorganisationen Visita.

Men trots de positiva siffrorna behöver restaurangerna fortfarande kämpa. På grund av inflationen har kostnaderna för inköpen stigit kraftigt – i maj var restaurangernas inköpspriser så mycket som 22,9 procent högre, jämfört med maj förra året.

Flera orosmoln

“Det finns en viss benägenhet i hur mycket av det man kan ta ut mot kund. Många har höjt sina priser, men inte i så stor utsträckning att man täcker kostnaderna”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Restaurangerna påverkas dessutom av de stigande gödselpriserna och bränslepriserna. Branschen lider också av att många restauranger har skatteanstånd att betala tillbaka, nu efter pandemin.

Ett ytterligare problem är risken att arbetsgivaravgiften för unga kommer höjas igen nästa år. 

“Pandemin har gjort djupa sår”

Siljhammar tror att sommaren kommer att gå bra för restaurangbranschen, men att problemen kan bli för övermäktiga när hösten börjar närma sig. Restaurangpriserna kommer förmodligen att stiga successivt under den kommande tiden.

“Pandemin har gjort djupa sår. Nu finns det en stor oro för framtiden”, säger han.

ANNONS

Läs mer: Tio Stockholmskrogar förlorar alkoholtillstånd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]