Dagens PS

Mellanmål och slarv – mattrenderna 2025

Nu ska vi sluta vara perfekta i köket. Vilka är årets trender inom mat?
Genuina smaker, crossovers mellan olika matkulturer – och lite mer slarv i köket. Några av årets trender inom mat för 2025, enligt Icas vardagskock. (Foto: Pressbild Ica)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

Trender för mat 2025? Mellanmålen får en än mer central roll och vi satsar på fräscha råvaror samt, lite oväntat, på att slarva till det i köket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett nytt år innebär i allmänhet inget speciellt – åtminstone inte mer än i rubriker och i hastigt brutna nyårslöften.

Enkäter visar att 23 procent av oss bryter våra nyårslöften redan första januariveckan och hälften innan månaden är slut.

Men i spalterna är ett nytt år ett tacksamt ämne. Vi hakar på det genom att låta Icas vardagskock Malidza Larsson tala om trender inom mat 2025.

Trender för mat 2025

En av dem är att det revival för klassiker som räkcocktail och flygande Jakob vi sett får ge vika för nya smaker och trender, spekulerar hon.

”Jag tror att 2025 blir ett riktigt spännande matår”, hoppas Malidza Larsson när hon summerar årets trender.

”Många trender letar sig in i våra kök från Tiktok. Vi svenskar är bra på att fånga upp det och vi är nyfikna och vågar experimentera med mat”, hävdar vardagskocken.

ANNONS

Senaste nytt

Så blir vår vardagsmat i år

Malidza Larsson ser fem trender när det gäller vardagsmaten 2025. Här är de:

ANNONS

1. Snabb smak en av årets trender. ”Under de senaste åren har många svenskar börjat använda tex miso, krispig chiliiolja och furikake i alltifrån soppor till salladsdressingar. Och kärleken till snabba källor med mycket umami och smak håller i sig. Vi fortsätter att experimentera”.

2. Mellanmålet är målet. ”Hälsosamma mellanmål och snacks tar ännu mer plats. Vi snacksar som aldrig förr och jag tror att vi kommer se många nya produkter dyka upp. Vi lagar hummus-bars som är lätta att ta med, kreativa toppings på ägghalvor och keso som hälsosamt mellanmål fortsätter öka”.

3. Råvarans uppsving. ”Vår ekonomi påverkar inte bara vad vi köper utan även hur vi tänker om maten vi lägger på tallriken. Jag spår att vi går mot en vardag där färska råvaror – särskilt grönsaker – tar huvudrollen i våra måltider”.

4. Vardags-fusion. ”I år experimentera vi ännu mer genom att blanda olika mattraditioner för nya smakupplevelser. Tänk pasta carbonara smaksatt med miso, banh mi tacos, eller en tandooripizza. Maträtter som känns bekanta men med en twist”.

5. Imperfektion i köket oväntad del av årets trender. ”Efter åratal av strävan efter perfektion i köket är vi redo för en mer avslappnad inställning. 2025 blir året då vi omfamnar det personliga och autentiska. Att bjuda hem grannarna på en paj med bränd kant, slarvigt upplagd pasta eller ett improviserat recept med det som finns i kylen? Inga problem”.

En omtyckt knöl – hårdkokt men lättdrucken. Dagens PS

Fyra öl som hjälper dig hålla nyårslöftena. Dagens PS

Ny hälsotrenden: Äta middag tidigt. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS