I Portugals södra regioner görs spritsorten medronho. Okänd för de flesta, men en traditionell digestif för områdets invånare. För snart 300 år sedan namngav en svensk den bärgivande busken som spriten framställs av.
Medronho – den okända spriten
Det egentliga namnet på den klara drycken är aguardente de medronho, men det används sällan i dagligt tal. Det hävdas att drycken kan ha hallucinatoriska egenskaper. Själv undrar jag dock om inte de rosa elefanterna kan ha att göra med den höga alkoholstyrkan, ofta nära 50%.
Produktionen är småskalig och lokal, mycket beroende på den osäkra tillgången på råvaran – medronhobären. Bären växer vilt, och tillgången påverkas av blomning på våren och väderförhållanden under sommaren och hösten.
Vår egen Carl von Linné gav det latinska namnet Arbutus unedo till medronhobusken. Det kan man läsa i hans verk Species Plantarum, som utgavs redan 1753. Däremot framgår det inte vad han tyckte om själva spriten.
Bären skördas i slutet av hösten, i flera omgångar beroende på mognad. Jäsningen sker ofta i traditionella amforaliknande kärl, men också i rostfritt stål eller betongkärl. Efter jäsningen används destillationsapparater i koppar för att framställa själva spriten.
Gör som portugiserna
Hos de bästa producenterna lagras sedan drycken efter destilleringen i flera år för att fruktsmaken ska integreras och spritdrycken rundas av. Smaken varierar mellan olika producenter, men är i allmänhet torr, fruktig, och eldig med inslag av syltade jordgubbar, citrus och plommon.
På senare tid har man från officiellt portugisiskt håll försökt främja försäljningen av aguardente de medronho. Det gör att man kan hitta spritdrycken på flera håll i Portugal i dag.
Nästa gång du besöker landet – gör som portugiserna och fråga efter en liten medronho som avslutning på måltiden.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.