Hungern är viktens värsta fiende. En enkel sanning. Nu kommer lösningen. Ett australiskt mättnadsindex visar vilken mat som håller dig mätt längst.
Maten som håller dig mätt
Mest läst i kategorin
Det är så självklart att det känns som en schablon att uttala det – men hunger och sug efter mat tillhör det som gör det svårast att gå ned i vikt.
En del löser numera det dilemmat med de nya aptitreglerande läkemedel som finns tillgängliga.
Enklare och billigare
Men det finns enklare, billigare och – möjligen – mer naturliga sätt att slippa vara ständigt småhungrig för att man vill hålla vikten i schack.
Det handlar om att välja livsmedel och maträtter som ger dig så mycket mättnad som möjligt under så lång tid som det går.
Det är där ”The Satiety Index” kommer in i bilen, ett australiskt mättnadsindex som rankar livsmedel efter hur mättande de är över tid.
”Det är en tydlig lista och ett enkelt index som alla kan använda”, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och forskar om aptitreglering och energibalans, till DN.
Senaste nytt
Registrerade mättnad
Mättnadsindexet utvecklades av Susan Holt, forskare vid universitetet i Sydney, som lät studiedeltagare äta en portion med 240 kilokalorier av olika maträtter och ingredienser.
Testpersonerna fick sedan registrera hur mätta de var de följande två timmarna.
De 38 livsmedel som undersöktes rangordnades efter hur mättande de är och resultatet är relativt entydigt.
Mat och produkter som innehåller mer fibrer, protein och vätska gör att du känner dig mätt längre.
Två hormoner viktiga
Förutom receptorer i magsäcken spelar två hormoner en viktig roll i sammanhanget – hungerhormonet ghrelin och mättnadshormonet leptin, refererar DN.
När maten fyller magen släcks hungerhormonet och istället aktiveras mättnadshormonet.
Men kroppens funktion gör att det är viktigt att sänka tempot när man äter.
Potatis toppar listan
Högst mättnadskänsla av de 38 produkterna på listan har kokt potatis.
”Potatis innehåller mycket vätska, men den omvandlas också till resistent stärkelse som tar lång tid att bryta ned. Potatisen har ju alltid varit lite ifrågasatt, bland annat för sin påverkan på blodsockret. Men i begränsade mängder kan den fungera väldigt bra för den som vill gå ned i vikt”, säger Erlanson-Albertsson.
The Satiety Index togs fram redan 1995 vid universitetet i Sydney, men forskningen gled istället över till att fokusera på glykemiskt index, ett index som i högre grad lägger vikten vid kvaliteten på kolhydrater i kosten.
”Det gjordes därför inga fler vetenskapliga studier på mättnadsindexet tyvärr, trots att det är ett bredare och mer tillåtande sätt att äta. Det är fortfarande användbart i dag, och värt en ”revival”, avslutar Charlotte Erlanson-Albertsson.
Läs även: Andas ut – och få maten som är perfekt för dig – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.