Slemmiga eller mättande, lyxiga eller överskattade? Alla har vi en relation till ostron, och eftersom även inflationen vill ha det, är denna lyxvara numera dyrare än på länge att komma över.
Lyxvaran som hänger löst – men ge inte upp
Mest läst i kategorin
Och varför är då detta en nyhet, tänker du – ostron är väl dyra?
Svaret på den frågan är både ja och nej.
För att förstå det, vänder vi oss till USA och tar oss några år tillbaka i tiden, då denna delikatess faktiskt inte behövde kosta skjortan och halva slipsen, och därför var ett mycket uppskattat inslag på exempelvis barmenyer.
Detta då det både fanns rikligt av dem, och att de var mycket prisvärda.
Tillgång och pris
Det var förstås före inflationen.
Nu har ostronen blivit betydligt dyrare.
Trots att grossistpriserna på ostron nådde tresiffriga toppar 2022 och började sjunka mot slutet av året, har butikspriserna därför varit fortsatt att höga eftersom återförsäljare försöker undvika förluster.
Till detta kommer en annan avgörande aspekt – tillgången.
Bristen på vildfångade ostron är nämligen den främsta orsaken till prisförändringarna, och den sträcker sig mer än 10 år tillbaka.
Senaste nytt
Miljökatastrofer och extremväder
Ett dilemma som bekräftas av David Branch, sektorchef på Wells Fargo Agri-Food Institute, som berättar för CNN att både miljökatastrofer och extremväder slagit hårt mot ostronen.
De få kvarvarande vilda ostronreven utgör bara en bråkdel av sitt historiska antal, vilket tvingat branschen att tänka om.
I dag kommer följaktligen upp till 60 procent av ostron från odlingar. Ett mått som kan ställas mot 70 procent vildfångade ostron för två decennier sedan.
Inte längre ett billigt snack?
Vidare kräver ostronodlingar både arbetskraft och avancerad teknik, vilket trissar upp kostnaderna i hela leveranskedjan, medan pågående klimatförändringar, så som stigande temperaturer försvårar dessutom återställningen av det vilda beståndet.
Går vi tillbaka till de barhängare som en gång tog ett ostron som ett prisvärt snack, får vi kanske se med viss nostalgi på det.
Helt nattsvart är det dock inte.
Ge inte upp om ostronen
Trots ovan nämnda utmaningar har nämligen efterfrågan på ostron ökat, inte minst då bland yngre konsumenter.
Även om priserna just nu skjuter i höjden, finns det således ambitioner inom restaurang- och jordbruksnäringen att balansera upp det en gång så digra utbudet och stabilisera priserna över tid.
Fortsatt hopp om livet för alla ostron-älskare där ute alltså.
Läs mer:
Minskad folkglädje – minskad försäljning av champagne. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.