Dagens PS

Lyxvaran som hänger löst – men ge inte upp

Slemmiga eller lyxiga? Dyra att komma över är de icke desto mindre – ostronen.
Slemmiga eller lyxiga? Dyra att komma över är de icke desto mindre – ostronen. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 aug. 2024Publicerad: 13 aug. 2024

Slemmiga eller mättande, lyxiga eller överskattade? Alla har vi en relation till ostron, och eftersom även inflationen vill ha det, är denna lyxvara numera dyrare än på länge att komma över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och varför är då detta en nyhet, tänker du – ostron är väl dyra?

Svaret på den frågan är både ja och nej.

För att förstå det, vänder vi oss till USA och tar oss några år tillbaka i tiden, då denna delikatess faktiskt inte behövde kosta skjortan och halva slipsen, och därför var ett mycket uppskattat inslag på exempelvis barmenyer.

Detta då det både fanns rikligt av dem, och att de var mycket prisvärda.

Tillgång och pris

Det var förstås före inflationen.

Nu har ostronen blivit betydligt dyrare.

Trots att grossistpriserna på ostron nådde tresiffriga toppar 2022 och började sjunka mot slutet av året, har butikspriserna därför varit fortsatt att höga eftersom återförsäljare försöker undvika förluster.

Till detta kommer en annan avgörande aspekt – tillgången.

ANNONS

Bristen på vildfångade ostron är nämligen den främsta orsaken till prisförändringarna, och den sträcker sig mer än 10 år tillbaka.

ANNONS

Senaste nytt

Miljökatastrofer och extremväder

Ett dilemma som bekräftas av David Branch, sektorchef på Wells Fargo Agri-Food Institute, som berättar för CNN att både miljökatastrofer och extremväder slagit hårt mot ostronen.

De få kvarvarande vilda ostronreven utgör bara en bråkdel av sitt historiska antal, vilket tvingat branschen att tänka om.

I dag kommer följaktligen upp till 60 procent av ostron från odlingar. Ett mått som kan ställas mot 70 procent vildfångade ostron för två decennier sedan.

I dag kommer nästan 60 procent av alla ostron från odlingar. Det säger en hel del om prisbilden.
I dag kommer nästan 60 procent av alla ostron från odlingar. Det säger en hel del om prisbilden. (Foto: Pixabay)

Inte längre ett billigt snack?

Vidare kräver ostronodlingar både arbetskraft och avancerad teknik, vilket trissar upp kostnaderna i hela leveranskedjan, medan pågående klimatförändringar, så som stigande temperaturer försvårar dessutom återställningen av det vilda beståndet.

Går vi tillbaka till de barhängare som en gång tog ett ostron som ett prisvärt snack, får vi kanske se med viss nostalgi på det.

ANNONS

Helt nattsvart är det dock inte.

Ge inte upp om ostronen

Trots ovan nämnda utmaningar har nämligen efterfrågan på ostron ökat, inte minst då bland yngre konsumenter.

Även om priserna just nu skjuter i höjden, finns det således ambitioner inom restaurang- och jordbruksnäringen att balansera upp det en gång så digra utbudet och stabilisera priserna över tid.

Fortsatt hopp om livet för alla ostron-älskare där ute alltså.

Läs mer:

Minskad folkglädje – minskad försäljning av champagne. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS