Tryffel är redan en av världens dyraste matvaror – och ännu dyrare lär det bli i takt med att klimatförändringarna förvärras.
Lyxvaran hotad – det vita guldet allt svårare att hitta
Mest läst i kategorin
I Italien kan kilopriset för färska tryfflar gå på så mycket som 4 500 euro, eller över 50 000 kronor.
På en auktion i italienska Alba förra året såldes en tryffel på drygt 680 gram för rekordpriset 184 000 euro, drygt 2,1 miljoner kronor, skriver New York Times.
Vit tryffel är med andra ord en av världens dyraste matvaror.
När svamparna tillagas ökar priset ytterligare – tryffelälskare får räkna med att behöva punga ut flera tusenlappar för en enda meny som innehåller “det vita guldet”.
Läs mer: Krisen eskalerar – fler väljer soffan före krogen
Tryfflar svåra att hitta
Vita tryfflar har alltid varit svåra att hitta och trots vissa vetenskapliga framsteg med att odla fram dem i kontrollerade miljöer räcker inte ansträngningarna för att möta den globala efterfrågan.
Det exceptionellt höga priset på vita tryfflar beror inte bara på deras sällsynthet och efterfrågan, utan numera även på de ökande utmaningarna som klimatförändringarna medför.
Om det inte går att hitta några tryfflar alls är något fel, menar tryffeljägaren Alessio Galiè.
“Klimatet är inte bra”, konstaterar han dystert.
Sämre tillgång i framtiden
Vita tryfflar växer nämligen i symbios med rötterna på ek-, bok- och poppelträd.
Tillväxt och överlevnad är starkt avhängig specifika klimatförhållanden som har försämrats avsevärt på grund av extremt väder, som torka och förändrade nederbördsmönster.
“Med global uppvärmning, eller vad vi nu vill kalla det, ser vi en nedåtgående trend för tillgången på tryfflar”, säger tryffeldistributören Robert Saracino.
Den snustorra sommaren och efterföljande hösttorkan i Italien har stört årets tryffelhandel – samt förra årets, och året innan det.
Klimatförändringarna har också orsakat en kris i landets olivoljeproduktion.
Läs mer: Topplistan: Världens 50 bästa restauranger
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.