Dagens PS

Lyxvaran hotad – det vita guldet allt svårare att hitta

Tryffel
En sådan här klump vit tryffel kan gå för hundratusentals kronor. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 13 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Tryffel är redan en av världens dyraste matvaror – och ännu dyrare lär det bli i takt med att klimatförändringarna förvärras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

I Italien kan kilopriset för färska tryfflar gå på så mycket som 4 500 euro, eller över 50 000 kronor.

På en auktion i italienska Alba förra året såldes en tryffel på drygt 680 gram för rekordpriset 184 000 euro, drygt 2,1 miljoner kronor, skriver New York Times.

Vit tryffel är med andra ord en av världens dyraste matvaror.

När svamparna tillagas ökar priset ytterligare – tryffelälskare får räkna med att behöva punga ut flera tusenlappar för en enda meny som innehåller “det vita guldet”.

Läs mer: Krisen eskalerar – fler väljer soffan före krogen

Tryfflar svåra att hitta

Vita tryfflar har alltid varit svåra att hitta och trots vissa vetenskapliga framsteg med att odla fram dem i kontrollerade miljöer räcker inte ansträngningarna för att möta den globala efterfrågan.

Det exceptionellt höga priset på vita tryfflar beror inte bara på deras sällsynthet och efterfrågan, utan numera även på de ökande utmaningarna som klimatförändringarna medför.

Om det inte går att hitta några tryfflar alls är något fel, menar tryffeljägaren Alessio Galiè.

ANNONS

“Klimatet är inte bra”, konstaterar han dystert.

Läs mer: Pizza med ormkött? Nu kan du äta det här

ANNONS

Senaste nytt

Sämre tillgång i framtiden

Vita tryfflar växer nämligen i symbios med rötterna på ek-, bok- och poppelträd.

Tillväxt och överlevnad är starkt avhängig specifika klimatförhållanden som har försämrats avsevärt på grund av extremt väder, som torka och förändrade nederbördsmönster.

“Med global uppvärmning, eller vad vi nu vill kalla det, ser vi en nedåtgående trend för tillgången på tryfflar”, säger tryffeldistributören Robert Saracino.

Den snustorra sommaren och efterföljande hösttorkan i Italien har stört årets tryffelhandel – samt förra årets, och året innan det.

Klimatförändringarna har också orsakat en kris i landets olivoljeproduktion.

Läs mer: Topplistan: Världens 50 bästa restauranger

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS