Hur mycket dricks är det egentligen rimligt att lämna efter ett restaurangbesök på semestern? Här är listan som sammanfattar dricksnivåerna i några av de vanligaste turistländerna.
Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala
Dricks eller inte? Extra dricks eller ej? Av alla saker du ställs inför när du befinner dig utomlands kan just dricksens vara eller icke vara, skapa en del huvudbry. Särskilt som denna serviceavgift och hur den betalas ut har en tendens att variera beroende på var i världen du befinner dig.
Tittar vi på Sverige skedde där en betydande förändring år 1993, sedan Riksdagen givit marknadens parter, SHR och HRF, i uppdrag att bestämma hur dricks på mat och dryck skulle hanteras. Beslutet blev att serveringsavgiften, alltså dricksen, avskaffades samma år och istället integrerades i serveringspersonalens lön. I Sverige “behöver” vi alltså inte betala dricks. Mer om denna förändring läser du här.
Vänder vi oss till restauranger och barer i Europa kan serviceavgiften vara inkluderad i notan, medan andra förväntar sig att du ger omkring 10 procent i dricks, skriver The Drinks Business.
Med det sagt är denna kutym också ett viktigt ekonomiskt tillskott för många av dem som är verksamma inom restaurang-, hotell- och transportbranschen.
Drick inte alltid praxis
Så hur ska du som turist veta vad som gäller i respektive land?
Det har turistplattformen Hawaiian Islands gått till botten med genom att helt enkelt sammanställa kartor som visar vad som är brukligt att lämna i några av de vanligaste turistländerna.
Det framkommer då att dricks inte betraktas som praxis i alla länder, men att 66 länder, varav flera i Europa, ändå anser att en dricks på 10 procent av notan är på sin plats.
Senaste nytt
Kan utgöra hälften av inkomsten
Andra länder som till exempel Serbien och Kanada förespråkar en nivå där 20 procent är max. Ett intervall som i USA istället är att betrakta som minimum.
Det är också en stor del av amerikansk kultur som enligt federala lagar ger arbetsgivaren möjlighet att betala sin personal mindre, om de tjänar bra med dricks. Utifrån det perspektivet kan dricks utgöra hälften eller mer av inkomsten för restauranganställda.
Till detta kommer också dricks till taxiförare och hotellanställda som även de ska ha en del av kakan.
Här listar vi med hjälp av Hawaiian Island tio av de vanligaste turistländerna och dricksen du förväntas lämna på restaurang, hotell och när du åker taxi.
1. USA
Restaurang: 20 procent.
Hotell: 2-5 dollar, motsvarande 20 till 50 kronor.
Taxi: 15 procent.
2. Kanada
Restaurang: 15-20 procent.
Hotell: 2-5 dollar motsvarande 20 till 50 kronor.
Taxi: 10 procent.
3. Mexiko
Restaurang: 15 procent.
Hotell: 1-5 dollar, motsvarande 10 till 50 kronor.
Taxi: Ingen dricks.
4. Kuba
Restaurang: 10-15 procent
Hotell: 1-5 dollar, motsvarande 10 till 50 kronor.
Taxi: Ingen dricks.
5. Frankrike
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 1-2 dollar, motsvarande 10 till 20 kronor.
Taxi: 10 procent.
6. Kroatien
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 2-2,5 dollar, motsvarande 20 kronor.
Taxi: Avrunda uppåt.
7. Italien
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 1-5 dollar, motsvarande 10 till 50 kronor.
Taxi: Ingen dricks.
8. Sydafrika
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 1-2 dollar, motsvarande 10 till 20 kronor.
Taxi: 10 procent.
9. Spanien
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 2-5 dollar, motsvarande 20 till 50 kronor.
Taxi: 10 procent.
10. Grekland
Restaurang: 10 procent.
Hotell: 1 dollar, motsvarande 10 kronor.
Taxi: Ingen dricks.
Fler tips om dricks och Hawaiian Islands kartor över hur dricks fördelas i världen hittar du här!
Vill du läsa mer om mat, vin och resor? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Topplistan: Restaurangerna du inte vill missa 2023
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.