Det blåser upp till storm mellan stora och små champagneproducenter. För första gången sedan andra världskriget står vindistriktet utan avtal om årets druvskörd. Hela champagneskörden står därmed på spel.
Kris för skumpan i coronans spår
Mest läst i kategorin
En konflikt bubblar upp i den hårt reglerade champagnevärlden, skriver SvD . Bakgrunden är att de stora champagnehusen, som Moët et Chandon och Bollinger, kraftigt vill minska årets skördeuttag. De mindre odlarna, vars ekonomi är starkt beroende av den årliga skörden, vill istället behålla mer normala volymer.
”Alla är berörda i Champagne. Vi har aldrig varit med om något liknande,” säger svenska vinodlaren Jessica Perrion, gift med Thierry Perrion, vars familj odlat vin i generationer.
Paret Perrion har sin vingård i Verzenay i nordöstra Champagne. Mindre producenter säljer ofta en stor andel av sin produktion till de större champagnehusen. I paret Perrions fall säljs två tredjedelar av gårdens skörd till större champagnehus. Resten går till den egna produktionen av champagne.
Försäljningsras för champagne
Bakgrunden till konflikten är den drastiskt minskade försäljningen av champagne, orsakad av coronapandemin. Champagneförsäljningen ligger normalt kring 300 miljoner flaskor årligen. 2020 tros den minska med en tredjedel och omsättningen falla med över 50%, enligt The Times.
Svenske champagneexperten Richard Juhlin målar upp en bild av en champagnebransch som gått som tåget – fram till coronapandemin.
”Hade det här inte hänt så hade vi sett en peak som hade varit högre än någonsin,” säger han till SvD.
Juhlin säger vidare att han tror att konflikten inte slutar så dramatiskt: ”Vad jag skulle tippa är att det blir en kompromiss. De stora firmorna styr väldigt väldigt mycket. De brukar få sin vilja igenom,” säger han och pekar på hus som Moët et Chandon, ägda av börsnoterade lyxkonglomeratet LVMH.
1,2 miljarder flaskor i fullpackade lager
Risken med en stor skörd är att regionens redan fullpackade lager – runt 1,2 miljarder flaskor enligt chamapgnekommittéen – skulle byggas upp ytterligare. I förlängningen riskerar man att det skulle leda till prisras på champagne. Och det vill alla inblandade parter – vinhus, vinodlare, kommittéer och myndigheter – undvika till varje pris.
Richard Juhlin avslutar med att säga att trots att regionen och dess invånare är chockade, så kommer den att klara sig. Precis som den gjort i tidigare kriser och under två världskrig:
”Det är ett väldigt luttrat folk. De är vana att hantera kriser, och de reser sig alltid.”
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.
Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.