Det finns anledning att sluta äta hamburgare, pommes och korv – enligt två omfattande studier om ultraprocessad mat.
Larmet: Korv och hamburgare ökar risken för stroke
Mest läst i kategorin
En väckarklocka för hela världen.
Så beskriver experter två nya studier som undersökt – och påträffat – ett samband mellan ultraprocessad mat och högt blodtryck, hjärtattacker och hjärnblödningar.
Allvarliga konsekvenser
Två stora studier presenterades nyligen vid världens största hjärtkonferens, European Society of Cardiology, i Amsterdam, där tusentals ledande hjärtläkare och forskare deltog.
Studierna visade att ultraprocessad mat kan ha en förödande inverkan på hjärta och blodkärl.
I den ena studien har forskare följt 10 000 kvinnor under 15 år. Där fann man att de individer som konsumerade mest ultraprocessad mat löpte 39 procent högre risk att drabbas av högt blodtryck, än de som inte åt lika mycket sådan mat.
Den andra studien, där runt 325 000 män och kvinnor deltog, visade att de som åt mest mat som processats på detta vis löpte 24 procent högre större risk att drabbas av exempelvis hjärtinfarkt och stroke (hjärnblödning).
Senaste nytt
Kan orsaka cancer och fetma
I tidigare studier har man även kunnat se samband mellan konsumtion ultraprocessad livsmedel med en rad hälsoproblem, inklusive fetma, typ 2-diabetes och cancer.
Enligt en av forskarna bakom den första studien är många omedvetna om att maten de äter är ultraprocessad, och tror tvärtom att den är nyttig.
Kvinnor äter mer ultraprocessade livsmedel än män, visar studierna.
Ultraprocessad mat i vår vardag
Den globala konsumtionen av ultraprocessad mat har ökat de senaste åren.
Frukostflingor, proteinbarer, kolsyrade drycker, snabbmat och färdigrätter – en stor del av den mat vi får i oss till vardags är processad på detta vis.
Enligt Livsmedelsverket är begreppet ultraprocessad mat svårt att definiera på ett enhetligt vetenskapligt sätt och det finns heller inte beskrivet i lagstiftningen. Begreppet syftar på livsmedel som bearbetats ”mycket” eller på ett sätt som är negativt för hälsan. De innehåller ofta mycket salt, socker, tillsatser och konserveringsmedel.
Läs även: Försäljningen av energidrycker rusar – kan få konsekvenser
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.