Att det tolkas rockklassiker är inte ovanligt. Nu handlar det dock om svenska klassiker när Teatergrillens och Operakällarens krögare ska hyllas.
Kändiskocken bakom svenska klassiker hyllas
Tore Wretman är kanske den enskilde kock och krögare som haft störst betydelse för svensk kokkonst och kulinarisk utveckling.
Med honom fick vi Toast Skagen, pain riche, grönpeppar och Rhode Island-sås. I radio och tv lärde han oss laga mat i ”Novisen vid spisen”.
Grundaren av Gastronomiska akademin köpte Riche 1945, öppnade Teatergrillen, övertog Stallmästaregården och köpte sedan även Operakällaren innan han fortsatte med Victoria i Kungsträdgården och Källaren Diana i Gamla stan.
Gjorde kocken känd
Innan Tore Wretman var kocken en okänd man – så gott som alltid – i ett restaurangkök.
Med honom blev kocken en kändis och profil.
Nu ska en av hans sentida arvtagare, Albin Edberg, gästa Teatergrillen under tre dagar.
Mellan den 19-21 oktober ska Albin, som representerat Sverige i världsfinalen av Bocuse d´Or ihop med Tommy Myllymäki, tolka Tore Wretmans matlagning.
Senaste nytt
Svenska klassiker
”För mig är Tore Wretman inte bara sina klassiska rätter som vi älskar, utan också en person som vågade tänka utanför boxen. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag att få tolka hans mat på Teatergrillen. Under mitt gästspel kommer gäster få uppleva rätter som de kanske känner igen, men utfört på ett nytt sätt, med nya tekniker och råvaror”, säger Albin Edberg till Hotell & Restaurang.
Inte minst att få göra det på Teatergrillen lockar honom.
”Just Teatergrillen är enligt mig en av Stockholms vackraste matsalar som andas otroligt mycket historia. Om väggar kunde tala hade jag velat snacka några timmar med väggarna på Teatergrillen”, konstaterar Edberg.
Bred smak
Själv representerar han ett minst sagt brett spektrum vad gäller matpreferenser.
I våras framträdde han hos Från Sverige-kampanjen med fem nya toppningar på korv där krämig majs med lagrad prästost var en.
”Jag älskar verkligen korv. Jag går väldigt sällan förbi en riktig korvkiosk utan att beställa en kabanoss i frenchbröd med fransk dressing”, sade Albin Edberg då.
Det lär dock inte förekomma på Teatergrillen under gästspelet.
Relaterad läsning:
Topplistan: Stockholms tio bästa klassiska krogar – Dagens PS
Niklas Ekstedt: “Alla som öppnar restaurang borde få medalj”
Läs även:
Krogkrisen: Kändiskockarnas storhetstid förbi
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.