Chokladbranschen är i kris, godiset blir dyrare och företagen tvingas säga upp personal – en trend som knappast ser ut att vända i närtid.
Jättekris i chokladbranschen – mindre choklad i chokladen
Mest läst i kategorin
Som Dagens PS tidigare rapporterat så har priserna på kakao rusat de senaste åren. Priset har dubblerats sedan det började stiga under hösten 2022.
Prisökningen skapar problem både för chokladälskare och chokladbolagen. Den som tycker om att äta choklad har säkerligen noterat högre priser i butik, och på företagssidan innebär det lägre vinster och uppsagd personal, rapporterar The Economist.
Chokladbranschens drag: Mindre choklad
Schweiziska Barry Callebaut, som är världens största chokladtillverkare, aviserade nyligen ett sparpaket där 2 500 personer förlorar jobbet, 18 procent av bolagets anställda. Amerikanska Hershey tappade 11,5 procent av sin vinst i det fjärde kvartalet jämfört med föregående år, och har lagt ett sparpaket motsvarande 5 procent av personalstyrkan.
Dessutom tänker Hershey nu ha mindre choklad i sin choklad och göra förpackningarna mindre, vilket Bloomberg rapporterar om.
“Vi har aktivt försökt hitta sätt att absorbera de stigande kostnaderna för råvaror och drift. Att minska storleken på våra produkter är inte ett beslut som vi har tagit lätt på”, skriver en talesperson för Mars Wrigley UK i ett mejl till Bloomberg.
Det ser knappast heller ut som att kakaopriset kommer att gå ned igen, snarare tvärtom då prisökningarna är drivna av klimatförändringar som fortsätter att tillta.
El Niño stort problem
Dessutom är det El Niño-period som bäddar för ännu mer väderkaos med både extrema regnoväder och torka som slår mot hela sektorn av jordbruksråvaror, inklusive kakao. Dessutom finns det vissa kakao-specifika problem, som Cacao swollen shoot virus (CSSV) som förstörde många kakaoträd i Ghana och Elfenbenskusten i fjol.
Som en extra börda på chokladbranschen kommer också nya EU-förordningar som skärper kraven för kakaoodling, där det nu ska gå att bevisa att de odlats utan avskogning. Banken ING uppskattar att underskottet i produktion jämfört med konsumtionen blir den högsta 2024 sedan 2014.
Alla dessa faktorer pekar mot samma sak: Den dyra chokladen i din matbutik kommer att bli ännu dyrare i år.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.