Nyligen orsakade den kontroversiella italienska historieprofessorn Alberto Grandi uppståndelse när han i en intervju med Financial Times sade att italienarnas besatthet av mat härrör från osäkerhet.
Italiensk professor ifrågasätter pizzans ursprung
Mest läst i kategorin
Alberto Grandi har i flera år ifrågasatt om pizza verkligen kommer från Italien då den blev bättre när italienare emigrerade till USA och förbättrade den med tomatsås, det rapporterar CNN.
Han hävdar också att carbonara uppfanns i USA och att äkta italiensk parmesan har ändrats så mycket att man bara kan hitta något som liknar ursprunget.
Byggd på falska traditioner
“När ett samhälle finner sig berövat sin känsla av identitet, på grund av vilken historisk chock eller brytning som helst med dess förflutna, uppfinner det traditioner som fungerar som grundmyter,” sade han till Financial Times.
Med det antydde han att matkulturen, som så många italienare förespråkar, är byggd på falska traditioner.
Han tillade att det italienska köket är mer amerikanskt än italienskt, något som är svårsmält för italienare som ofta hånar USA:s snabbmatskultur.
Senaste nytt
Ansökte om världsarvsstatus
I Italien är det inte populärt att ifrågasätta autenticiteten i det italienska köket.
Samma dag som intervjun med Alberto Grandi publicerades ansökte Italiens kultur- och jordbruksminister officiellt om att det italienska köket ska få status som världsarv av Unesco.
Italiens regering har meddelat att den ska utse en sorts mat-tsar som aka hjälpa italienska restauranger och livsmedelsproducenter att hålla sig inom landets kulinariska traditioner och standarder.
Lista över immateriella kulturarv
Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano och jordbruksminister Francesco Lollobrigida presenterade kandidaturen till Unesco vid en presskonferens den 23 mars.
Ministrarna ansökte även om att få det italienska köket erkänt på Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv 2023.
“Vi har två år framför oss då vi måste marknadsföra vår mat i Italien och i världen, vi hoppas att det kommer att få kollektivt deltagande”, säger Gianmarco Mazzi, undersekreterare vid kulturministeriet, till CNN.
Ska inte handla om recept
Alberto Grandis nu virala teorier om italiensk mat utgör ett problem, han sade till nyhetsbyrån La Republica att det finns mycket skitsnack i ansökningsunderlaget till Unesco och att han fruktar att Italien kan få den eftertraktade utnämningen för sin mat.
Han förklarar att underlaget bygger på recept och inte på rötter och att det ska handla om kökets betydelse för kulturen får att få denna Unesco-beteckning och inte om själva köket och recepten.
Han menar att det är en filosofisk fråga och inte en gastronomisk fråga och är förvånad över den skandal hans intervju i Financial Times har skapat.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Maffia bakom matfusket som kostar miljarder
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.