Dagens PS

Innovativa kuren mot baksmälla

Ny kur mot baksmälla
Huskurerna är många – effekten varierande. Nu tror sig dock schweiziska forskare vara på väg att hitta ett snabbspår ut ur baksmällan. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Snabbare igenom baksmällan? I så fall blir det med hjälp av en gel som åtminstone ser ut att fungera på möss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är, naturligtvis, inte mänsklighetens största problem. Däremot ett av de vanligare.

Baksmällan.

Huskurerna är många, men nu anser sig forskare vid schweiziska universitetet ETH Zürich ha tagit sig en bit framåt på vägen mot ett bättre liv dagen efter.

Det handlar om en gel gjorde av vassleproteinfibriller och vet du inte vad det är så gör det inget.

Läs även: Otippade knepen mot baksmälla. Dagens PS

Blir ättiksyra i stället

Det viktiga är att dessa fibriller använder individuella järnatomer för att omvandla alkohol i tarmen till ättiksyra, som sedan kan absorberas ofarligt i blodomloppet.

“I stället för att använda större nanopartiklar valde vi individuella järnatomer, som kan fördelas jämnare på fibrillernas yta och reagerar därför mer effektivt och snabbare med alkoholen”, säger professor Raffaele Mezzenga vid universitetet när han ska förklara framgången för experimentet hos The Drinks Business.

ANNONS

Senaste nytt

Testade på möss

ANNONS

För att testa denna gel gjordes experiment på möss som fått alkohol en gång och på andra möss som fått alkohol regelbundet under tio dagar.

Hos mössen som fick en enda omgång alkohol minskade gelen alkoholhalten hos mössen med 40 procent på 30 minuter och med 56 procent på fem timmar.

Hos de möss som fick alkohol tio dagar i rad resulterade gelen i “betydligt mindre viktminskning, mindre leverskador och därmed bättre fettomsättning i levern, samt bättre blodvärden”, förklarar professorn.

”Flyttar nedbrytningen”

”Gelen flyttar nedbrytningen av alkohol från levern till matsmältningskanalen. Till skillnad från när alkohol metaboliseras i levern, produceras ingen skadlig acetaldehyd som en mellanprodukt”, analyserar Raffaele Mezzenga.

Enligt forskarna fungerar gelen, som hittills bara testats på möss, bara när det finns alkohol, så i teorin kommer den inte att ha några negativa hälsoeffekter på en mänsklig användare.

Kan användas brett

“Gelen kan vara av särskilt intresse för människor som inte vill ge upp alkohol helt, men som heller inte vill belasta sina kroppar och inte aktivt söker effekterna av alkohol,” föreslår Mezzenga apropå användningsområden.

Forskarna har nu sökt patent på gelen. Därmed är det bara att vänta på den dag då vi kan byta ut baksmällans dåliga humör mot att i stället bli sura som ättika.

ANNONS

Läs mer:

Så minimerar du en baksmälla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS