Oförutsägbart väder och problem att få arbetskraft hänger över årets skörd av prosecco som går mot ett ”annus horribilis”. Kort sagt ett riktigt uselt år.
Horribelt år för prosecco – skörden hänger löst
En så kallad ”perfekt storm” med oförutsägbart väder, värmeböljor och översvämningar samtidigt som det är svårt att få tag i arbetskraft gör att odlare kallar årets arbete med prosecco för ett ”annus horribilis”.
Prosecco utmanas
Kombinationen har gjort att skörden står inför stora utmaningar för Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, sammanslutningen av odlare som normalt producerar 130 miljoner flaskor enbart för den brittiska marknaden, skriver The Drinks Business.
Även de druvor som överlever vädret riskerar att inte plockas i tid då italienska arbetare hellre väljer andra jobb, enligt fackförbundet CGIL.
Senaste nytt
”Hittar inte arbetare”
Innocente Nardi, ägare till vingården La Farra i hjärtat av Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, håller med.
“Vi kan inte hitta arbetare, framförallt inte sådana med kompetens. Det är allt färre som är beredda att ta på sig manuellt arbete”, säger han till Daily Express.
Sandro Bottega, grundare av och vd för Bottega SpA, drar historiska paralleller.
“Jag kan inte minnas en skörd som den under de senaste 40 åren. I juli var jag optimist. Utifrån mängden sol och regn förutspådde vi ett att året skulle utmärka sig positivt, men nu är jag verkligen deprimerad”, säger han till La Repubblica.
Vill tona ned
När det gäller årets skörd försöker ordföranden för Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, ändå tona ned farhågorna.
Till Telegraph säger han att det blir dåliga skördar i “begränsade områden”, men tonar ner oron för skörden som helhet.
Vi “väntar vi oss generellt sett inte de produktionsfall som man hade befarat”, säger Zanette.
Prosecco kan utplånas
På sikt väntar dock allvarligare problem än årets komplikationer.
Vetenskaplig forskning indikerar att vingårdar på bergssidor kan utplånas av de klimatförändringar vi ser.
“Risken är inte bara att förlora en jordbruksprodukt eller se ett landskap förändras, vilket påverkar den lokala ekonomin negativt. Risken är att förlora hela samhällens historia och deras kulturella rötter,” säger doktor Paolo Tarolli vid universitetet i Padova.
Läs även:
Britter skålar helst i prosecco på bröllopsdagen
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.