Dagens PS

Hemligheten bakom den perfekta pizzan – så gör du

New York kommer före Neapel när det gäller att laga de bästa pizzorna.
New York kommer före Neapel när det gäller att laga de bästa pizzorna. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Är det pizzans hemland som gör det bästa pizzorna? Faktiskt inte, när 50 Top Pizza Awards delas ut. Ett annat land kniper förstaplatsen – och det finns en hemlighet bakom den perfekta pizzan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Framgången sitter i degen.

Det är hemligheten i hur en pizza blir en bra pizza.

Det hävdar i alla fall Anthony Mangieri, som öppnade New York-pizzerian Una Pizza Napoletana för två år sedan.

Pizzerian kammar hem årets förstapris i Top Pizza Awards när världens bästa pizzerior utses.

Tillverkar färsk deg – varje dag

En pizzadeg får aldrig läggas i kylen menar Mangieri som använder det bästa italienska mjölet på marknaden till degen som han tillverkar färsk varje dag.

“Det som gör en riktigt bra pizza är degen. Det är inte ett specifikt recept, men det handlar om återfuktning och att förstå hur man bearbetar degen”, säger han till CNN Travel.

Under sin uppväxt i New Jersey åkte Mangieri runt i New York-området i jakten på den “perfekta pizzan” och han blev redan vid tidig ålder “besatt av pizzor”.

De erfarenheterna har nu lett till att Una Pizza Napoletana i New York anses vara den bästa pizzerian i världen – även bättre än pizza-hak i italienska Neapel – staden som dock kniper andraplatsen på listan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ingredienser av bästa kvalitet

Förutom degen är det viktigt att samtliga andra ingredienser håller den absolut bästa kvaliteten.

De vedeldade ugnarna lagar enbart tre pizzor åt gången, där mantrat “slow food” går som en röd tråd även om det generellt handlar om snabbmat.

Mangieri strör råvaror som de bästa San Marzano-tomaterna, vild oregano från Amalfi och sicilianskt havssalt över sina pizzor – som numera har blivit något av en snackis i New York.

Medan andra pizzerior i staden ofta har ett enormt utbud av ingredienser på sina pizzor håller sig Una Pizza Napoletana till noga utvalda pålägg, av bästa kvalitet.

Läs även:

Så blev pizza deras rykande framgångssaga – lämnade toppjobb. Dagens PS

Ölreklam på pizzan – där gick gränsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Motor

Svenskar sämre än andra på att backa 

15 nov. 2024
ANNONS