Dagens PS

Havets guld: Varför är kaviar så lyxigt och eftertraktat?

Kaviar, ofta kallad 'havets svarta guld', är en symbol för lyx och finess och har fascinerat finsmakare i århundraden.
Kaviar, ofta kallad 'havets svarta guld', är en symbol för lyx och finess och har fascinerat finsmakare i århundraden. (Foto:Unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 14 feb. 2025Publicerad: 14 feb. 2025

Kaviar, “havets svarta guld”, har länge symboliserat lyx. Men vad gör den så exklusiv – och hur blev svensk kaviar en del av Nobelfesten?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kaviar. Ett ord som osar överflöd och exklusiv njutning. En gång reserverad för kungar och tsarer – och fortfarande en symbol för ren lyx.

Och visst, vi känner till den klassiska bilden: en pärlemorsked, en flaska champagne och en prislapp som bränner hål i de flestas plånböcker.

Men vad är det som gör fin kaviar så exklusiv?

Från tsarer till stjärnkrogar

Kaviar, och då vi inte den röka varianten på tub, är mer än en exklusiv delikatess – den bär på en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Själva ordet kaviar kommer från persiskans ord för “havande stör”, enligt Aftonbladet, vilket speglar dess djupa rötter i den iranska och ryska traditionen.

I århundraden har delikatessen från Kaspiska havsregionen och särskilt från Ryssland och Iran, ansetts vara den mest exklusiva i världen.

Redan på 1600-talet insåg den ryske tsaren Alexei Mikhailovich dess värde och gjorde kaviar till ett statligt monopol. Snart serverades den på Europas finaste banketter, skriver CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Lyx med högt pris

ANNONS

Men denna lyx hade sitt pris.

Förr slaktades störarna för att utvinna deras dyrbara ägg, vilket ledde till att flera arter nästan utrotades.

Idag är handeln strikt reglerad, och enligt Jordbruksverket är alla störarter skyddade för att förhindra att de försvinner helt.

Lyckligtvis har metoderna utvecklats, och numera kan kaviar utvinnas utan att fisken dör.

Gräddhyllan av kaviar

Men att odla stör kräver tålamod. Det kan ta upp till sex år innan fisken producerar sin första omgång ägg, vilket gör kaviarproduktion till ett långsiktigt hantverk.

Men alla kaviarsorter är inte likadana.

Beluga-kaviar är den mest prestigefyllda, känd för sina stora, milda ägg.

Sevruga-kaviar har mindre korn och en kraftigare sälta, medan Ossietra-kaviar ofta uppskattas för sin fylliga ton.

ANNONS
Iransk kaviar – en av världens mest exklusiva delikatesser, känd för sin rika smak och traditionella koppling till Kaspiska havet. (Foto Leif R Jansson/TT)
Iransk kaviar – en av världens mest exklusiva delikatesser, känd för sin rika smak och traditionella koppling till Kaspiska havet. (Foto Leif R Jansson/TT)

Viss rysk kaviar kan kosta uppemot 100 000 kronor per kilo.

Och den allra dyraste?

Bland de mest exklusiva sorterna finns Almas-kaviar, en sällsynt variant från albino belugastör.

Den säljs i guldpläterade burkar och kan kosta upp till 30 000 dollar per kilo, motsvarande cirka 354 000 kronor.

Småländsk kaviar i världsklass

Platschef Ola Brandt inspekterar en stör i en av bassängerna hos AROS i Strömsnäsbruk. I det tempererade vattnet i det nedlagda brukets lokaler simmar nu omkring 800 störfiskar. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Platschef Ola Brandt inspekterar en stör i en av bassängerna hos AROS i Strömsnäsbruk. I det tempererade vattnet i det nedlagda brukets lokaler simmar nu omkring 800 störfiskar. (Foto: Johan Nilsson / TT)

Man kanske tror att kaviar från stör bara produceras i Iran och Ryssland, men även Sverige har smugit sig in på den internationella kaviarscenen.

I det gamla pappersbruket i Strömsnäsbruk i Småland har Arctic Roe of Scandinavia (AROS) förvandlat en industrilokal till en modern störodling, har SVT tidigare rapporterat om.

ANNONS

Beviset på att svensk kaviar håller världsklass?

Nobelfesten 2023. Det var AROS som levererade kaviaren till den prestigefyllda middagen, där kungligheter och världsledare fick njuta av den småländska delikatessen.

Bakom satsningen står entreprenören Torbjörn Ranta, som fick idén efter att ha besökt ryska störodlingar. Med hjälp av investerare och EU-bidrag blev visionen verklighet.

Mer än delikatess

Kaviar är också mer än bara en delikatess – den har till och med hittat sin väg in i skönhetsindustrin.

Dess höga halt av proteiner och mineraler används i exklusiv hudvård och sägs ge huden en ungdomlig lyster.

Oavsett vad har delikatessen behållit sin status som en symbol för lyx, hantverk och finess genom århundradena.

Men är det smaken, historien eller dess exklusivitet som gör den så eftertraktad?

Kanske är det en kombination av allt detta. Vad det än är, så är kaviar fortfarande en delikatess som fortsätter att fascinera och förföra världen över.

ANNONS

Läs även: Ostbricka med en twist – vågar du prova världens farligaste ost? Dagens PS

Läs även: Franska dilemmat: Tomt i vinglaset – fullt i tanken? Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS