Under en månad när trendspaningarna avlöser varandra är det inte mer än rätt att vi tar en titt på de viner och preferenser som väntas slå rot under 2023.
Här är vinerna vi kommer dricka 2023
Mest läst i kategorin
Vad händer egentligen med våra mat- och dryckesvanor när världsekonomin står på ända och inflationen är ett faktum? Det enklaste svaret är nog att vi människor gör som vi gjort sedan urminnes tider och lagar efter läge.
Stort behov av tröst
Det kan å ena sidan betyda att vi väljer hemmafester framför kostsamma bar- och restaurangbesök, uppmuntrar det småskaliga och förkastar snobbism.
Samtidigt kan behovet av tröst vara stort, vilket gör en fin flaska champagne eller mousserande till en välkommen prioritering när elräkningen är betald.
Här är fem vintrender som väntas blomstra under 2023, enligt en sammanställning gjord av Vinoteket.
1. Länge leve hemmafesten
Inflation och galopperande energipriser gör oss ovillkorligen mer prismedvetna, vilket färgar av sig på vår vinbudget.
Det innebär dock inte nödvändigtvis att vi kommer att vända oss mot billigare viner under 2023. Snarare prioritera kvalitet framför kvantitet, skriver Vinoteket.
Desto större är sannolikheten att vi precis som under pandemin kommer att damma av hemmafesten i år. En prisvänlig lösning när krognotorna skjuter i höjden, även om vi aldrig kommer göra slut med kvarterskrogen.
Missa inte: Topplistan: Restaurangerna du inte vill missa 2023
2. Bubbligt värre
Det poppades champagne och mousserande så det stod härliga till under 2022 och sannolikheten är stor att den trenden består även i år.
Särskilt stort är intresset för prisvärt mousserande och rosa bubbel, som kommit att konsumeras mer till vardags och måltider, men även rött bubbel som till exempel Lambrusco.
Vardagsflykt? Kanske. Vi väljer att kalla det överlevnadsinstinkt.
3. Yngre förmågor
Den yngre generationens vinmakare har redan gjort sitt intåg och är här för att stanna.
Med yngre förmågor kommer nya tekniker, som till exempel AI-robotar och drönare, men framförallt ett jävlar anamma som piggar upp vinbranschen.
4. Underskatta inte burken
Alla som rynkade på nästan när de första burkarna med vin dök upp på vinhyllorna kan härmed anse sig besegrade.
Vin på burk är de facto på frammarsch och kan komma att växa med tvåsiffriga tal under de närmaste åren, skriver Vinoteket.
En framgångskurva som kan förklaras med att vin på burk är tillgängligt och folkligt. Att konsumera vin på burk är dessutom mer miljövänligt än att göra detsamma på glasflaska.Att konsumera vin på burk är dessutom mer miljövänligt än att göra detsamma på glasflaska.
5. Vinkooperativ och nya smaker
I tider av kris är gemenskap allt. Redan i fjol kunde vi såldes se ett växande intresse för vinkooperativ.
Ett samarbete som samlar kunskap och traditioner från flera vinodlare, och i förlängningen ger konkurrenskraftiga produkter.
En annan trend är vurmen för det genuina vinodlare, lokala druvsorter och distrikt, vilket gjort tiden mogen för Jura-området. Med det sagt vänds också fler blickar mot såväl det “nya Sicilien” som Tyskland och deras lätta, röda viner.
Vill du ta del av fler trender som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Läs även: Tre stora mattrender inför 2023
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.