Dagens PS

Han odlar världens dyraste mango

Mango
Mangon på bilden är betydligt billigare än den som Hiroyuki Nakagawa säljer. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Gnäller du över frukt- och gröntpriserna på Ica? Då ska du inte handla av Hiroyuki Nakagawa. Den japanske bonden säljer mango – för drygt 2 300 kronor. Styck.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hiroyuki Nakagawa lämnade oljebranschen för att satsa på något nytt. Nu odlar den 62-årige japanen mango på Japans nordligaste ö och har utvecklat nya, hållbara odlingsformat, skriver Bloomberg.

Det har betalat sig väl, kan man säga. Nakagawa säljer sina mangofrukter för 230 dollar styck, motsvarande drygt 2 300 svenska kronor.

“Först tog ingen mig på allvar”, säger Nakagawa. “Härifrån Hokkaido ville jag skapa något naturligt av naturen.”

Sol och snö

Vägledd av en annan mangobonde, från Miyazaki, som hävdade att det var möjligt att odla frukten under vintermånaderna, grundade Nakagawa sin gård och etablerade sin startup Noraworks Japan.

Några år senare varumärkesskyddade han sitt mangomärke som Hakugin no Taiyo, vilket översätts till “Sol i snön”.

Nakagawas hemlighet är att använda de två naturresurserna som regionen Hokkaido är känt för – snö och varma källor.

Han lagrar snö under vintermånaderna och använder den sedan på sommaren för att kyla ner sina växthus, och lura frukterna att skjuta upp blomningen.

På vintern kan han använda naturliga varma källor för att värma upp växthuset och skörda ungefär 5 000 mango under lågsäsong.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mognar rätt tid

Processen gör att mangon mognar under de kallare månaderna när få insekter finns i närheten, vilket innebär att man inte behöver använda bekämpningsmedel.

Hokkaidos klimat med låg luftfuktighet minskar också behovet av kemikalier som tar bort mögel.

Dessutom ger skörd på vintern – när bönderna har mindre arbete – bättre tillgång till arbetskraft i en tid då Japan står inför en arbetskraftsbrist, särskilt på landsbygden.

2014 visade varuhuset Isetan upp en av hans mango i Shinjuku i Tokyo, och den såldes senare för nästan 400 dollar.

Det iögonfallande priset för en enda mango skapade rubriker, fick mer uppmärksamhet och gjorde det till ett svårtillgängligt föremål.

Exklusiva kunder

Bland Nakagawas kunder finns Asiens bästa kvinnliga kock 2022 Natsuko Shoji, som använder frukten i sina mangoblommakakor.

Han har även kunder utomlands och skickar sina mango utomlands till exklusiva återförsäljare, bland annat i Hong Kong.

ANNONS

Nu siktar Nakagawa på fler frukter och har som mål att göra Tokachi till ett nav för fruktproduktion på vintern och ge den lokala ekonomin ett lyft.

“Jag gillar mango, men åh, jag gillar persikor ännu mer,” säger han och ger en antydan om vad nästa projekt handlar om.

Läs även: Matpriser: Här är varan som ökat med 121 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS