Nu får ostron från Grebbestad skyddad ursprungsbeteckning i EU. Därmed blir man nummer 13 i en exklusiv svensk skara.
Grebbestads ostron skyddas av EU
Mest läst i kategorin
Man kan naturligtvis fråga sig vad ostron från Grebbestad har gemensamt med polkagrisar från Gränna och skånsk spettkaka?
Är man intresserad av svaret är det, att dessa havsskatter fått skyddad ursprungsbeteckning av EU och inom EU.
Sist ut i den skaran – hittills – är alltså Ostrea edulis, det europeiska ostron som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar.
Nu är det ursprungsskyddat under varumärket Grebbestadostron, meddelar Jordbruksverket.
Mineraler och umami
För den som vill utfärda ett signalement på dylikt är det lämpligt att ange 7-15 cm i diameter samt ett knaggligt och gråbrunt yttre.
Insidan skimrar av pärlemor och violetta toner medan kanten på skalets insida går i nyanser av smaragdgrönt.
Köttet doftar hav och smakar saltvatten, mineraler, tång och umami.
Dock räcker inte detta. Ostronet ska även ha handplockats av dykare, eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.
Då och bara då, kan det få kalla sig Grebbestadostron.
Senaste nytt
Säkras genom skyddet
“Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt”, säger Camilla Bender Larsson, näringsutvecklare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
“Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad”, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.
13 med ostronen
Och skulle du undra vilka svenska produkter som i övrigt ansetts värdiga skyddad ursprungsbeteckning från EU, så handlar det om Kalix löjrom, Upplandskubb, Bruna bönor från Öland, Sveciaost, Hånnlamb, Skånsk spettkaka, Värmländskt skrädmjöl, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost, Äkta Gränna polkagrisar, Falukorv och Hushållsost.
Vill du läsa mer om krogar, mat och vin ? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även:
Topplistan: Stockholms bästa uteserveringar
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.