Våra matvanor är under omvandling. Behovet av nya proteiner och klimathänsyn förvandlar det vi lägger på middagstallriken. Nu lanserar forskarna fisken som kan komma att ersätta lax.
Glöm lax: Här är fisken som ska ta över
Odlad havskatt kan bli en ny matskatt.
I framtiden kan den dyka upp på våra tallrikar, menar forskare vid Göteborgs universitet i en avhandling.
Först måste dock några problem kring storskalig odling lösas.
Läget i dag är att mer än 90 procent av den odlade fisk vi äter importeras. En stor del av den volymen är lax.
Att som vi nu gör, bara odla en art, gör dock matproduktionen sårbar, enligt forskarna.
”Det är inte hållbart att bara odla en sorts fisk ur ett mångfaldsperspektiv både för marknaden och för matsäkerheten”, säger biologiforskaren Ida Hedén vid Göteborgs universitet.
”Stor potential”
Hennes färska avhandling visar att havskatt, på latin Anarhichas lupus, skulle kunna odlas kommersiellt.
Det är en art som lever naturligt i trånga utrymmen nära botten och söker föda.
”Den är lugn och stresstålig och ur ett djurvälfärdsperspektiv tyder mina studier på att havskatten har stor potential att lämpa sig för odling. Men den växer lite långsammare och kräver ett annat foder”, säger Ida Hedén.
Dessutom är den god, säger Hedén, som tidigare arbetat som kock och uppskattar havskatt som matfisk.
”Det är en fisk med fast, vitt kött som passar bra både på grillen och med kokt potatis och äggsås, menar hon.
Senaste nytt
Känd matfisk
En fördel för framtida odlare är att havskatten bör vara ganska lättsåld eftersom den redan är en känd matfisk.
Däremot finns det några problem att hantera och de handlar framförallt om foder.
I det vilda äter havskatter gärna sjöstjärnor och musslor och det behövs ett foder med mycket protein för odlingarna.
Nu undersöker man en metod där räk- och sillprotein ur matindustrins processvatten används, hittills med lovande resultat.
Fiskdisken om fem år
Havskatten växer långsamt, tar 3-4 år på sig från larv till slaktbar fisk. Därför vill Ida Hedén komma igång med aveln så snabbt som möjligt.
”Då skulle vi kunna ha kommersiellt odlad havskatt i fiskdisken om fem år, optimistiskt räknat”, avslutar Ida Hedén.
Relaterad läsning:
Helgtipset: Så fiskar du din egen hummer – Dagens PS
Tonfisken frodas nu i Öresund – Dagens PS
Läs även:
Här är kändisarna som säljer mest sprit
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.