Den globala matkrisen slår hårt mot kvinnor – av 828 miljoner som plågades av hunger under 2021 var tre av fem kvinnor. Det blir dessutom ännu värre framöver, enligt en ny rapport.
Globala matkrisen: 150 miljoner fler kvinnor hungriga än män
Matosäkerhet blir ett allt större problem globalt, och det är framför allt kvinnor som drabbas.
Välgörenhetsorganisationen Care som kämpar mot global fattigdom och hunger har släppt en ny rapport om den globala matkrisen, där de konstaterar att av de 828 miljoner människor som plågades av hunger under fjolåret så var 59 procent – runt tre av fem – kvinnor.
150 miljoner fler hungriga kvinnor
Det innebär att det finns runt 150 miljoner fler kvinnor än män som går hungriga på jorden.
Klyftan växer också – sedan 2018 har skillnaden mellan mäns och kvinnors livsmedelsförsörjning vuxit 8,4 gånger, delvis accelererad av coronavirus-pandemi, skriver CNBC.
Rysslands krig gör globala matkrisen värre
Med Rysslands krig i Ukraina och en livsmedelsbrist som en av konsekvenserna tillsammans med breda inflationsfaktorer ser situationen ut att försämras ytterligare.
“Det är inte bara ett stort gap, det är ett gap jämfört med 2018 som växer snabbt. Allt vi ser säger oss att det kommer att bli värre”, säger Emily Janoch, Cares senior director of thought leadership och en av rapportens författare till CNBC.
Bygger på data från FN och Världsbanken
Rapporten bygger på data från FN och Världsbanken fram till december 2021. Vad som händer med den globala matkrisen i samband med kriserna 2022 blir inte känt förrän nästa år – men prognoserna är väldigt mörka.
“Om man tittar på effekterna på jordbruket efter den ryska gödselmedelskrisen är konsekvenserna astronomiska. Vi vet inte exakt hur de kommer att se ut, men vi vet att de kommer att falla tungt på kvinnor och flickor”, säger Emily Janoch till CNBC.
Läs även: Matkrisen kan bli dödligare än COVID-19
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.