Det är kanske vanligare att diskutera vilken öl vi har i våra glas än vilka glas vi dricker den ur, här ger dock en “ölsommelier” råd om just det.
Glasen du aldrig bör hälla upp din öl i
Mest läst i kategorin
Om du någon gång har tittat bakom bardisken har du kanske noterat att det finns nästan lika många glas som det finns öltappar, det skriver hantverksölgurun, Tony Rehagen i Bloomberg.
“Det handlar om hur du fångar aromen och smaken av ölet och hur det leds till din gom. Det kan vara pedantiskt, men jag tycker att det är roligt och gör upplevelsen mer intressant”, säger Jen Blair till Bloomberg.
Hon är domare för Beer Judge Certification Program, BJCP, och en av världens 28 Master Cicerones, den högsta nivån av vad som i princip är en ölsommelier.
Ofta mest marknadsföring
I flera årtionden har det varit modernt i Europa med märkesglas, men de flesta ölsejdlar handlar mer om marknadsföring än om vad som är bäst för själva ölet.
Till skillnad från dessa marknadsförarglas gör de bästa glasen skillnad för hur ölet ser ut, känns och smakar.
Det finns inget bättre sätt att visa upp skummet på en hefeweizen, eller weissbier, än i ett vasliknande weizenglas, veteölglas, skriver Tony Rehagen.
Han tillägger att det tjocka handtaget på en tysk krug hjälper din pilsner att hålla sig kall.
Dessa glas bör du ha hemma
Jen Blair säger att riktiga ölglas handlar mer om matchande stilar än om varumärken. Förutom det helt acceptabla draget att använda ett vinglas för ölen när du häller upp den ur burken rekommenderar hon att du köper tre sorters glas.
Tulpanformade ölglas och pokalglas är särskilt bra för belgiskt öl, i båda dessa glas syns ölen bra, de fångar ölens aromer väl och förflyttar dess smak till dina smaklökar.
Eftersom båda dessa glastyper har fot hjälper de att hålla ölen kyld så länge du inte kupar dina händer runt glaset.
Den mjuka toppkurvan på ett Willi Becher glas fångar skummet och släpper ölens arom och kolsyra innan det når din gom.
Glaset är lätt att hålla i med sin robusta konstruktion och något avsmalnande form och passar både för en pilsner och en IPA.
En klassisk ölsejdel kan vara ribbad, gropig eller slät, sejdelns handtag skyddar ölen från din kroppsvärme, precis som foten på glas med fot.
Sejdeln är dessutom perfekt för att hålla kvar ölens skum som skyddar kolsyran och smaken.
De här ska du undvika
Ale-glas, som även kallas Shaker pint, används av barer eftersom de är billiga, staplingsbara och lätta att diska, men enligt Jen Blair är de det värsta sättet att uppleva en öl.
“Deras form gör att alla aromer och all kolsyra släpps ut, och din öl värms upp snabbare. Spara det till dricksvatten”, säger hon till Bloomberg.
Du ska aldrig lägga en öl i frysen och du ska heller aldrig hälla upp en öl i ett glas som kylts i frysen så den behandlingen kan du låta dina glas slippa.
Enligt Jen Blair kommer ett kylt glas göra din öl för kall och få den att skumma över, det skriver Tony Rehagen i Bloomberg.
4 alkoholfria dryckestips till helg och fest
Under senare år har utbudet på alkoholfri dryck gått från ett glas Ramlösa med citronskiva, till ett brett sortiment av vin, bubbel, öl och mocktails. Ett perfekt alternativ för livsnjutare som vill dra ned på, eller helt ersätta alkoholhaltiga drycker. Här är 4 alkoholfria dryckestips till helg och fest.
ANNONS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.