Blev du inte bjuden i år heller? Ingen fara. Här är vinerna från Nobelfesten som sätter guldkant på det mesta.
Franskt så in i Norden: Här är vinerna från Nobelfesten
Årets mest spektakulära middag är avklarad.
Den välrenommerade kocken Jacob Holmström kan därmed andas ut. Så även konditorn Annie Hesselstad som för andra året i rad tog ansvar för desserten under Nobelfesten.
Franska viner
Och nog såg det fantastiskt ut.
Detsamma kan sägas om dryckespaketet till Holmströms nordiska meny, som i år hämtats från vinnationen Frankrike.
Här bjuder vi på menyn i repris för dig som i likhet med Jimmie Åkesson missade festligheterna.
Senaste nytt
Rosa bubbel till algerna
Till förrätt bjöds det på gulbeta som bakats av med alger och salt. En anrättning som kompletterades med en kräm på alger från västkusten. Till denna smaksensation serverades även kärnmjölk, krondill och störrom från Strömsnäsbruk, skriver Sveriges Television.
Du som följde kalaset från tevesoffan noterade sannolikt att det vara rosa bubbel i glasen i år. Närmare bestämt då rosa champagne: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet.
Rött till torsken
Årets varmrätt var en elegant torskrygg färserad med kungskrabba. Till detta serverades en kålrabbirulle, och en stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba, samt inlagd lök med svamp.
Sist men inte minst vintergrönsaker, inlagda primörer och en sås gjord på grillade blåmusslor.
Rött vin till torsken är numera ett vedertaget grepp. Så även på Nobelbanketten där gästerna följaktligen fick sippa på en Pinot Noir till torskryggen: Marsannay Rouge, Domaine Trapet, 2021.
Sött vin till chokladkrämen
Svag för söta saker? Då hade du älskat den bakade chokladkrämen som under söndagen serverades med en kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, som smakats upp med med tjärsirap.
En djärv kombination som även rymde chokladsablé och lingonsmörkola, men också maränger och kräm gjord på lingon, samt en parfait på crème fraiche.
Ska det vara så ska det.
Ingen dessert utan dessertvin som i år blev det franska Château Tirecul la Gravière från 2018.
Skulle detta kännas snäppet för avancerat till helgen går det förstås “lika bra med selleri”.
Läs även:
Årets julskinka 2023 – bäst i alla tester
Otippade ingrediensen som lyfter julskinkan
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.