Som arkeolog bör du vara beredd på de flesta situationer. Vad du än gräver efter. Kanske även ha en smula flax. Det blev en grupp arkeologer nyligen varse då de ramlade över ett romerskt vinfynd med anor från det andra århundradet e.Kr.
Forntida vinfynd upptäckt av en slump
Allt började med en utgrävning vid ruinerna av Villa of Quintilii utanför Rom, och en grupp arkeologer från det italienska kulturministeriet, med siktet inställt på en gammal vagnarena.
Ett fantastiskt fornminne i sig, byggt av kejsar Commodus under det andra århundradet e.Kr.
Det senare en man som tycks ha haft såväl dyr smak som ett gott öga till vingudens konster, vilket framgår av den vingård som fram till dags dato legat dold i de gamla ruinerna.
Missa inte: Grön korv på väg till börsen
Forntida vinfynd om 24 hektar
Och vilken vingård sedan.
Ett kulturhistoriskt mervärde för sin tids livsnjutare på närmare 24 hektar mark som tillsammans med närliggande lyxvillor, fruktträdgårdar, en teater och ett påkostat badkomplex av marmor grävdes fram av en slump, rapporterar CNN.
Här fann arkeologerna resterna av såväl tillverkning och lagring, i form av fem påkostade fontäner av marmor där druvorna lär ha trampats, tillsammans med stora, nedgrävda lagringskar där vinet ska ha jästs. Allt enligt dåtida vinframställning, där lagringen skedde under jord.
Senaste nytt
Ett forntida spektakel
Utöver dessa fynd har man även funnit spår av en öppen matplats på innegården där vinet sannolikt lär ha flödat, då mycket tyder på att platsen utöver vinframställan även rymt kunglig underhållning.
Något som Dr Emlyn Dodd, expert på forntida vinproduktion och biträdande direktör vid British School i Rom, är benägen att hålla med om.
I en artikel för den vetenskapliga tidskriften Antiquity beskriver hon det antika vinfyndet som mycket spektakulärt för sin tid.
“Det måste ha varit ett riktigt spektakel för dem som tittade, kombinationen av fontäner av vin och vatten, lyxiga material – särskilt de tunna vita marmorkanalerna genom vilka vinet kunde ses flöda – och ljudet från arbetarna och musiken skulle ha resulterat i en teaterföreställning”, skriver hon.
Läs även: Topplista: Här är världens bästa lyxkrog 2023
Första vinet 8000 år
De allra första bevisen för vinframställning sträcker sig närmare 8000 år tillbaka i tiden och har sina anor i Georgien, där vetenskapsmän kunnat säkra keramikskärvor med druvrester på från 6 000-5 800 f.Kr, enligt CNN.
Att vingården Villa of Quintilii drivits av kejsaren Commodus har på liknande vis kunnat styrkas av vagnspår och byggnadsteknik på arenan.
Man har även kunnat klarlägga att de ursprungliga ägarna till Villa of Quintilii dödades av Commodus, som därefter regerade mellan 177-192 e.Kr, vilket knyter vingården till denna epok.
Vill du läsa mer om nya och gamla vinfynd? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.