Dagens PS

Flosklerna om vin du helst vill undvika

Vinvärlden kryllar av floskler. Här är de du helst vill undvika och varför. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023

Vin kan framstå som väldigt komplicerat. Särskilt när vi envisas med att prata om det på ett märkligt vis. Här har vi samlat flosklerna om vin som du helst vill undvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje bransch har sin egen diskkurs och sitt specifika tugg. Har du någon gång blivit inlåst med en grupp akademiker vet du precis hur det känns.

På samma sätt ligger det till med vin, som tack vare sin rika tradition och tillverkningskultur rymmer ett avancerat språk, från årgång och region till druva, som för en novis kan vara svårt att begripa.

Känslosamma årgångar

Med det sagt är vin också en genre som är formligen fullspäckad med klichéer, konstaterar Dagens Industri. 

Särskilt i de fall som vin tillskrivs ett eget känsloliv eller fysiska förmågor.

Hit hör till exempel uttryck som “känslosamma årgångar”, ”odlingarnas exceptionella elasticitet” eller “eleganta viner med oefterhärmlig vältalighet”.

En annan vanligt förekommande fälla är även att ge personerna bakom vinet lite extra kärlek. En fin tanke som icke desto mindre riskerar att landa i ett platt fall, såvida du inte har full inblick i deras värdegrunder eller arbetsordning.

ANNONS

Senaste nytt

Värsta floskeln

Som allra sämst anser dock Di dock att flosklerna sitter, när en av de vanligast förekommande termerna i vinsammanhang överanvänds.

ANNONS

Vi talar förstås om ordet ”klassisk” som det formligen gått inflation i när det kommer till att beskriva en specifik årgång och dess karaktär. En sägning som kan syfta till att vinet håller hög kvalitet och kommer att göra så framgent.

“En klassisk årgång” kan emellertid även tolkas som att du anser att vinet hör hemma i den gamla skolan, och en kategori som inte känns så särdeles modern.

För att röra till det ytterligare kan “klassisk” samtidigt vara en fras som betyder att vinet “smakar som det brukar” i förhållande till sin hemvist, vilket inte nödvändigtvis är ett gott betyg.

För dig som vill vara på säkra sidan kan det därför vara smart att låta vinet tala för sig själv. Eller bara låta det tysta munnen.

Vill du läsa mer om vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Lista: De tio mest hatade flosklerna på arbetsplatsen

Nya rönen – så ska du blanda whisky och vatten Dagens PS]

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS