Rulltårta och whiskylikör? Javisst. Åtminstone om anrika Tössebageriet i Stockholm får råda. Lagom till rulltårtans dag den 9 augusti lanseras Fire Roll – en smakexpolsion bestående av äpple, kanel och Fireball.
Fire Roll – eldig version av klassisk rulle
Fire roll är en ordlek som bygger på engelskan “swiss roll” vilket kort och gott betyder rulltårta. Ett klassiskt inslag på fikabord världen över som antas ha uppkommit i Centraleuropa under 1800-talets mitt.
I Sverige har vi njutit av den cylinderformade delikatessen i närmare ett århundrade. Allra helst då med en traditionell fyllning av smörkräm och sylt.
En egen dag enkom för rulltårta har vi enligt Svenska Högtider haft sedan 2012, då en Facebook-grupp med namnet ”Vi som firar rulltårtans dag den 9 augusti” såg dagens ljus.
Eldig uppstickare
Lagom till årets firande har det alltså blivit dags för uppstickaren Fire Roll att göra entré. En version som får sin smak av den kryddiga och eldiga whiskylikören Fireball. En perfekt smaksättare med tydliga toner av kanel, enligt Mattias Ljungberg som driver Tössebageriet
“Kanel kan ofta upplevas vintrigt och därför möter vi upp den med friska toner av citron och grönt äpple. Kombinationen i Fire Roll ger en välbalanserad och härlig smak av sensommar”, säger Ljungberg.
Pannacotta med Fireball
Till detta kommer en bas av tunn mandelbotten som smaksatts med citron och en fyllning bestående av pannacotta med Fireball och kanel.
Sist men inte minst en frisk kräm på äpple och citron. Kronan på verket består i en dekor av bladguld och eldflammor av choklad.
Nyfiken? Då är det bara att rulla förbi Tösse på rulltårtans dag den 9 augusti och låta dig förföras. Fireball kan i sin tur inhandlas på Systembolaget året om.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.