Köttbullar är från Sverige och pommes frites från Frankrike, eller hur var det nu? Här kan vi med hjälp av resebyrån Booking.com avslöja köttbullens korrekta hemvist, tillsammans med fyra andra matmyter och resmålen där de smakar som allra bäst.
Fem matmyter och resmålen där de smakar bäst
Mest läst i kategorin
1. Pommes frites – Brygge, Belgien
French fries borde tala sitt tydliga språk, men sanningen är att denna friterade klassiker faktiskt har sina rötter i staden Namur i Belgien. Här uppstod det omkring 1680-talet brist på fisk när floden täcktes av is, vilket ledde till att pommes frites såg dagens ljus.
Det förklarar också varför det serveras pommes i varenda gathörn i Belgien flera hundra år senare. Som ett led i det klassas pommes frites sedan 2017 också som en kulturskatt av Unesco. Belgien som nation hävdar även att de står bakom det första och enda museet i världen tillägnat pommes frites. Så det så.
Du som vill gå till botten med saken tar med fördel in på centralt belägna B&B Chester i Brygge och passar på att besöka Frietmuseum. En resa hit ger dig även möjligheten att njuta av belgisk choklad. Kanske även svänga en bägare belgisk öl.
Senaste nytt
2. Skotskt ägg – Agra, Indien
Kanske har du någon gång avnjutit ett kokt ägg inneslutet i friterat korvkött på en pub i London och känt dig väldigt brittisk. Då blir du kanske snopen när du får veta att skotska ägg i själva verket stammar från Indien.
Även här hyser man en förkärlek till att linda in hårdkokta ägg i malet kött och kallar det för “nargisi kofta”. En delikatess som har sitt ursprung i Mogulriket och staden Agra.
Skotska ägg i sin renaste form och en intagande utsikt över underverket Taj Mahal hittar du på The Oberoi Amarvilas Agra, ett lyxhotell med utomhuspool och spa en kort bilresa från Agras centrum.
3. Munkar – Aten, Grekland
Socker och friterad deg, vad kan egentligen gå fel? Inget alls om du frågar amerikanarna som gladeligen avnjuter en låda med munkar till vardag som fest. Dock sträcker sig munkens historia utanför USA:s gränser och är även det en matmyt.
Faktum är att de gamla grekerna var först på den friterade bollen. Munkar med sirap eller honung tilldelades nämligen vinnare vid de olympiska spelen under namnet “loukoumades”.
Idag hittar du munkarna över hela Grekland, inklusive i huvudstaden Aten. Väl där, förslagsvis på Heritage Hill Hotel i Koukaki, har du chansen att äta dig igenom andra grekiska specialiteter. Om inte annat utforska Atens mest trendiga stadsdelar eller besöka Akropolis.
4. Croissanter – Wien, Österrike
Croissanter är lika förknippade med Frankrike som baskern och brieosten. Likväl är dessa frasiga gifflar ännu en matmyt och österrikarnas påfund. Croissanten stammar nämligen från det traditionella jästbrödet “kipferl” som tros ha kommit till Paris omkring 1838 då det första wienerbageriet slog upp portarna.
Originalversionen finner du således i hjärtat av Wien. Kanske tar du in på Johannesgasse Apartment för att därifrån strosa till något av stadens bagerier. Kanske hinner du även med en promenad till Stefansdomen.
Vill du uppleva den franska tolkningen på en croissant, gjord på smördeg är det däremot fortsatt Paris som gäller.
5. Svenska köttbullar – Istanbul, Turkiet
Swedish meatballs. Vad kan rimligen vara mer svenskt än dessa handrullade favoriter? Sanningen är att originalreceptet på dessa älskade bullar inte har särskilt mycket att göra med Skandinavien. Däremot nådde ett turkiskt recept Sverige på 1700-talet, sedan Karl XII hade tillbringat en tid i exil i det osmanska riket.
I Turkiet går köttbullarna under namnet “köfte”. En uppskattad rätt gjord på nöt- eller lammkött som du med fördel avnjuter från något av Istanbuls alla gatukök. Ett annat tips är att boka in en guidad streetfood-tur.
Bor du på Walton Gardens Pera hinner du även besöka Grand Bazaar och provsmaka ännu fler delikatesser där.
Läs även: Tio resmål som gör dig riktigt lycklig
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.