Dags för glögg. Åtminstone snart. Vill du tjuvstarta redan nu, kan du dessutom skylla på att Sverige firar 20 år med årgångsglögg och slå runt på två sorter.
Favorit i repris: Nu är det dags för glögg
2003 lanserade Blossa sin första årgångsglögg. Sedan dess har de varje år återkommit med en ny variant och letat inspiration jorden runt.
I år heter glöggen Blossa 23 Gamla Stan och har smaksatts med hallon och humle.
I dagarna har Blossa även dammat av en annan favorit från 2004, Blossa Vinteräpple, med smak av –just det vinteräpple.
Nötter och chips
Funderar du på vad du ska plocka fram ur kyl och köksskåp så sägs glöggen vara god till ”nötter, torkade äppelchips, goda hårdostar och andra klassiska tillbehör”.
”Jag hade aldrig 2003 kunnat drömma om att årgångsglöggen skulle bli så uppskattad som den är idag”, säger Åsa Orsvärn, chief blender hos Blossa.
Senaste nytt
Team bakom glöggen
Hos Blossa är det ett team på fem personer som tillsammans börjar spåna fram nästa årsglögg.
Det sker med stor framförhållning och ja, Blossas årgångsglögg för 2024 är redan klar men, förstås, väldigt hemlig.
Produktionen sker i finska Rajamäki där man alltså inte tillämpar det klassiska finska receptet på glögg, ett stort glas vodka och ett par solglasögon.
Annars är det, faktiskt, så att det här med glögg varken är en svensk, finsk eller nordisk uppfinning.
Vi var långt ifrån att vara först med att uppskatta glödgat vin.
Romarna först
Kryddat och upphettat vin dracks redan av romarna, sedan döpte tyskarna drycken till ”glühwein” och britterna kallade den ”mulled wine”.
Dock upptäckte vi glöggen längs vägen och såväl Gustav Vasa som Erik XIV ska ha varit förtjusta i den.
När Erik XIV kröntes 1561 firades det för övrigt med ”lutendrank”, ett slags glögg blandat med mjölk, skriver DN.
Folklig spridning fick glöggen sedan under 1800-talet. Då började även de första producenterna intressera sig för drycken som, lanserad vid jultid, blev en del av julfirandet.
Rejäl glögg
Ett av de första glöggrecepten som påträffats innehåller för övrigt en flaska spanskt rödvin, en halv flaska söt sherry, en halv flaska konjak, socker och julkryddor.
Till smaken likt vad vi dricker i dag men definitivt på procenthalter ovan dagens.
Populärt?
Definitivt.
Där Systembolaget sålde 750 000 liter glögg 1950, var noteringen under 2019 2,7 miljoner liter.
Under 2022 kunde man skryta med inte mindre än 34 olika glöggsorter på bolaget.
Relaterad läsning:
Så gör du julglögg av sommardrinken – Dagens PS
Topplistan: Bästa glöggen 2022 – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.