Dagens PS

Favorit i repris: Nu är det dags för glögg

Glögg Blossa
2003 lanserade Blossa sin första årgångsglögg. Sedan dess har de varje år återkommit med en ny variant och letat inspiration jorden runt. På bilden årets glögg med är med smak av hallon och humle.(Foto: Blossa)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 04 okt. 2023

Dags för glögg. Åtminstone snart. Vill du tjuvstarta redan nu, kan du dessutom skylla på att Sverige firar 20 år med årgångsglögg och slå runt på två sorter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2003 lanserade Blossa sin första årgångsglögg. Sedan dess har de varje år återkommit med en ny variant och letat inspiration jorden runt.

I år heter glöggen Blossa 23 Gamla Stan och har smaksatts med hallon och humle.

I dagarna har Blossa även dammat av en annan favorit från 2004, Blossa Vinteräpple, med smak av –just det vinteräpple.

En favorit från 2004 är Blossa Vinteräpple som i år kommit ut som jubileumsutgåva. (Foto: Blossa)

Nötter och chips

Funderar du på vad du ska plocka fram ur kyl och köksskåp så sägs glöggen vara god till ”nötter, torkade äppelchips, goda hårdostar och andra klassiska tillbehör”.

”Jag hade aldrig 2003 kunnat drömma om att årgångsglöggen skulle bli så uppskattad som den är idag”, säger Åsa Orsvärn, chief blender hos Blossa.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Team bakom glöggen

Hos Blossa är det ett team på fem personer som tillsammans börjar spåna fram nästa årsglögg.

ANNONS

Det sker med stor framförhållning och ja, Blossas årgångsglögg för 2024 är redan klar men, förstås, väldigt hemlig.

Produktionen sker i finska Rajamäki där man alltså inte tillämpar det klassiska finska receptet på glögg, ett stort glas vodka och ett par solglasögon.

Annars är det, faktiskt, så att det här med glögg varken är en svensk, finsk eller nordisk uppfinning.

Vi var långt ifrån att vara först med att uppskatta glödgat vin.

Romarna först

Kryddat och upphettat vin dracks redan av romarna, sedan döpte tyskarna drycken till ”glühwein” och britterna kallade den ”mulled wine”.

Dock upptäckte vi glöggen längs vägen och såväl Gustav Vasa som Erik XIV ska ha varit förtjusta i den.

När Erik XIV kröntes 1561 firades det för övrigt med ”lutendrank”, ett slags glögg blandat med mjölk, skriver DN.

Folklig spridning fick glöggen sedan under 1800-talet. Då började även de första producenterna intressera sig för drycken som, lanserad vid jultid, blev en del av julfirandet.

ANNONS

Rejäl glögg

Ett av de första glöggrecepten som påträffats innehåller för övrigt en flaska spanskt rödvin, en halv flaska söt sherry, en halv flaska konjak, socker och julkryddor.

Till smaken likt vad vi dricker i dag men definitivt på procenthalter ovan dagens.

Populärt?

Definitivt.

Där Systembolaget sålde 750 000 liter glögg 1950, var noteringen under 2019 2,7 miljoner liter.

Under 2022 kunde man skryta med inte mindre än 34 olika glöggsorter på bolaget.

Relaterad läsning:

Så gör du julglögg av sommardrinken – Dagens PS

ANNONS

Topplistan: Bästa glöggen 2022 – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]