Dagens PS

Fascinerande fyndet från romarriket – en vinkyl

Romarriket
En vinkyl som stammar från romarriket och det första århundradet e.Kr. har grävts fram i Bulgarien. (Foto: Wikimedia Commons/User:Rjdeadly)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Romarriket har aldrig varit hetare. Nu visar det sig dessutom att de hade förmåga att hålla både huvudet och vinet kallt när det begav sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Det ligger i tiden att prata om svunna tider. Närmare bestämt romarriket.

Som Dagens PS tidigare kunnat rapportera har fascinationen för våra förfäder eskalerat på senare tid och mynnat ut i en viral trend.

Kort sagt en romar-boom som innefattar epokens samtliga beståndsdelar, som till exempel gladiatorerna, arkitekturen och ingenjörskonsten, men även akvedukter och rinnande vatten.

Romerska vinkylar

Utifrån detta nyvunna intresse känns det extra fint att kunna addera vin till ekvationen.

Detta sedan arkeologer har upptäckt antika romerska vinkylar för törstiga romare som redan för 2000 år sedan föredrog att temperera vinet, skriver The Drinks Business.

Det visar sig nämligen att forntida romerska soldater använde sig av en inbyggd keramisk struktur för att lagra såväl vin som andra känsliga produkter.

ANNONS

Senaste nytt

Kylfunktion via akvedukt

Detta enligt Ars Technica, som uppger att detta är den andra romerska vinkylen som på senare tid grävts fram vid den arkeologiska platsen Novae, i Bulgarien, byggd under det första århundradet e.Kr.

ANNONS

Specifikt för just denna vinkyl är att kylfunktionen konstruerats med ett blyrör som kopplats till ett nätverk av akvedukter.

Vinglas från 300-talet

På utgrävningsplatsen har arkeologerna även funnit en keramisk ugn från det fjärde århundradet e.Kr, innehållande fragment av dryckeskärl för vin och skålar, som man hoppas ska bringa mer ljus i de romerska soldaternas måltider, såväl som romarriket i stort.

Man har också funnit kvarnar avsedda för att mala spannmål, fiskevikter och mynt som kan härledas hela vägen tillbaka till Konstantins regeringstid på 300-talet, skriver The Drinks Business.

Länge leve romarriket!

Relaterad läsning:

Bisarra trenden: Det här tänker män på just nu

Läs även:

Vikingarnas favoritdryck avslöjad

ANNONS

Världens äldsta whisky funnen – bakom en källardörr

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS