När temperaturen når rekordhöga nivåer i Europa brottas vinodlare i Spanien, Portugal och Frankrike med både extremhetta och skogbränder, rapporterar Wine Spectator.
Europas vinodlare utmanade av extremhettan
Mest läst i kategorin
En torr och varm vår följt av en sommar med rekordhöga temperaturer är sämsta tänkbara utgångsläge för Europas vinmakare som just nu drabbas hårt av förstörda skördar och skogsbränder.
I Spanien har ett dussintal skogsbränder härjat under sommaren i landets nordöstra delar som hyser vinregionen Navarra, såväl som i Galicien i nordväst och delar av Andalusien i söder, vilket resulterat i att tusentals hektar skog brunnit ned.
Lågorna har även slukat delar av vinskörden, vilket slår hårt mot vinmakarna, som saknar erfarenhet av den här typen av bränder, som har en tendens att sprida sig extremt snabbt.
Brist på nederbörd
Även andra vinnationer i Europa som Portugal, Frankrike och Grekland har lidit nederlag när skogsbränderna delvis bränt ned eller kommit för nära deras skördar.
I de fall vinregionerna lyckats undgå bränder är det istället bristen på nederbörd och värmen som utgjort ett allvarligt hot, med idel rekordhöga temperaturer och torka i sina spår. En väderlek som knappast gynnar vinodlarna, som nu oroar sig över kommande skördar.
I takt med att klimatet förändras finns det också en utbredd oro för att de stigande temperaturerna är det nya normala.
Senaste nytt
Massiva skogsbränder
När jordbrukskammaren i franska Bourdeaux, jämförde data mellan 1991 till 2021 med årets första sju månader kunde man påvisa att såväl de låga som höga temperaturerna stigit med 1,24 respektive 2,44 grader Celsius.
En faktor som kan komma att begränsa årets skörd i Bordeaux. I likhet med Spanien har den franska vinregionen också drabbats av två massiva skogsbränder som slukat omkring 52 000 hektar skogsmark.
Hoppas kunna rädda skörden
En titt på Portugal visar att även de förlorat tusentals hektar skog i skogsbränder i flertalet regioner, vilket äventyrat både grödor och tillgången på vatten. Här var också vattenreservoarerna ytterst blygsamma redan innan värmeböljan och nederbörden bara en tredjedel så stor som under 2021.
Trots detta ser flera av Portugals vinregioner med tillförsikt på framtiden och hoppas kunna rädda delar av skörden, även om det givetvis finns en oro för att stigande temperaturer och utebliven nederbörd ska generera i ytterligare bränder, skriver Wine Spectator.
Läs även: Över 6 000 evakuerade i USA:s största skogsbrand
Läs även: Extrem värme dödar fler än orkaner och bränder
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.