Trött på mördarsniglar? Det är lätt att förstå. Från Danmark kommer det oväntade tipset om vad du kan göra med dem.
Ett recept värt att mörda för
Mest läst i kategorin
Du vet vad de säger om varför fransmän äter så mycket sniglar?
Det är för att de inte gillar snabbmat.
I så fall kan det här danska receptet vara något för export till Frankrike.
Det gäller mördarsniglar. De har ett gott år, vilket gör att alla med trädgård kan plocka mängder av mördarsniglar, vissa får hundratals, varje kväll.
Det behöver de göra för att rädda odlingar och blommor från de glupska sniglarna.
Ankor – men vem har det?
Bland tipsen om vad man kan göra åt mördarsniglarna är ett att ankor äter sniglar, möjligen ett alternativ för dem som inte vill jaga dem i mörkret med pannlampa, sax eller salt (två andra tips).
Nu berättar SVT att danska TV2 Kosmopol låtit kocken Andreas Hentze Madsen laga till en toast på mördarsniglar.
Vi kan naturligtvis inte undanhålla dig receptet på denna potentiella godbit – och vi är ju faktiskt ganska många som äter sniglar av vanligt slag, indränkta i smör och vitlök.
Skölj noga – och ta en kall öl
Receptet kommer från danska Alle tiders kogebok, som dock varnar för att det finns bakterier i snigelslemmet och att det därför är viktigt att skölja noga och avråder bestämt från att äta okokta sniglar. Om nu någon skulle få för sig att göra det.
I den tipsar man även om möjligheten att gratinera toasten på grillen.
Sedan föreslår man – det är trots allt en dansk och inte en svensk kokbok – att toasten ”serveras och sköljs ner med stora mängder gott, torrt, svalt vitt vin/rosé eller ungt, lite kylt rött vin, eller helt enkelt en iskall öl”.
Recept/Mördarsnigeltoast
Ingredienser
16 stora mördarsniglar
Vitt vin så det täcker sniglarna
Grönsakshack – lök, morötter, selleri och persilja
2 svarta pepparkorn
1 lagerblad
4 skivor gott surdegsbröd
2 tomater
2 msk hackad persilja eller körvel
2 stora hackade vitlöksklyftor
1 msk olja eller smör
salt och peppar
2 msk parmesanost
Så här gör du
När du hittat dina mördarsniglar är det viktigt att du sköljer dem ordentligt i vatten. Skölj 5-6 gånger i nytt vatten varje gång för att få bort allt slem.
Hacka grönsakerna och lägg tillsammans med pepparkorn och lagerblad i en kastrull. Häll på det vita vinet och lägg i de sköljda sniglarna. De ska nu kokas möra på låg värme i en timme.
När sniglarna är klara så ta upp dem och skär upp dem längs långsidan. Ta bort inälvorna med spetsen på en liten kniv. Hacka snigelköttet och krydda med salt och peppar.
Hacka tomat och vitlök och fräs tillsammans med sniglarna och persilja.
Rosta brödet och lägg upp snigelfräset. Strö över parmesan. Bon appétit.
Sugen på en kall? Här är sommarens bästa öl. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.