Hög kvalitet eller rentav surt? En ny elektronisk näsa kan snabbt avgöra det och bedöma rödvinet. Nu kan den bli ett alternativ till manuell vinprovning.
Elektronisk näsa – ny expert på vin?
Risken finns att en och annan vinkännare sätter årgångs-rödtjutet i halsen.
Men forskare vid KTH och Högskolan i Gävle konstaterar nu att en elektronisk näsa, helt utan kännedom om sydsluttningar och utan poetiska omskrivningar om en sommaräng i motljus, kan bli ett alternativ till manuell vinprovning.
Utvecklad teknik för vin
En elektronisk näsa består, enkelt uttryckt, av ett antal sensorer, ett signalbehandlingssystem och ett analyssystem. Den kan identifiera ämnen med en metod som liknar människans luktsinne.
Tekniken är inte ny. Samma teknik används exempelvis för att upptäcka sprängmedel och för att avläsa om en person insjuknat i en allvarlig sjukdom.
Nu har KTH- och Gävle-forskarna tagit fram en utvecklad modell av samma näsa, skriver MDPI.
Senaste nytt
Vinet kan bli odrickbart
Den nya varianten av elektronisk näsa är inriktad på vin och då mer exakt halten av ättiksyra i rödvin.
Ättiksyra bildas när alkohol oxiderar och finns i låga halter i allt vin. Men halten kan bli för hög i vinframställningen eller under lagringen och i värsta fall göra vinet odrickbart.
Den nya elektroniska näsan mäter hur ättiksyrehalten förändras i ett vin över tid.
En ny komponent, som blåser in luft, har tillförts vid sensorerna, vilket skiljer den nya prototypen mot tidigare liknande varianter.
Som en sommelier
“Vi fick ett bättre och mer tillförlitligt resultat med hjälp av syretillförsel, som gör att ämnen frigörs från vinet. Man kan jämföra med när en sommelier luftar vin före provsmakning”, säger José Chilo, forskare inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle.
Metodens största fördel är snabbheten i bedömningarna, menar forskarna. Dessutom påpekar man, i en jämförelse med traditionell vinprovning, att den elektroniska näsan varken drabbas av sjukdom eller perioder av nedsatt luktsinne.
Snabbare svar
“Kanske kan kemisk analys ge ett ännu mer exakt resultat, men nackdelen är att det tar längre tid och kostar mer pengar. Den elektroniska näsan ger snabbare svar på frågan om vinets kvalitet”, säger José Chilo.
Den nya elektroniska näsan är en prototyp, framförallt för att användas i vinframställning men med potential att bedöma lagrat vin.
“Om vi utvecklar den här metoden ännu mer kan den identifiera väsentliga komponenter i ett vin. Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI”, säger José Chilo, som utvecklat näsan i samarbete med spanska forskare.
Läs även: Himmel! Vin i rymden för 1,3 miljoner
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.