Dagens PS

Efter pandemin – bristen fortsatt stor på kockar

kockar
Trots ett stort behov att kompetent kökspersonal, kockar och köksmästare vill färre utbilda sig inom kockyrket. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

När pandemin blev ett globalt faktum lamslogs restauranger världen över. Två och ett halvt år senare är bristen fortsatt stor på kompetent personal som till exempel köksmästare och kockar i USA, skriver Robb Report.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att allt fler amerikanska krögare söker med ljus och lykta efter kompetens i restaurangköken krymper antagningarna till kulinariska utbildningar, såväl som antalet eftergymnasiala utbildningar med inriktning på kockyrket.

Mellan 2017 och 2020 har antalet skolor med kulinariska program minskat med så mycket som 20,5 procent.

En bister utveckling i pandemins spår som just nu tycks svår att vända. Detta trots återkommande prognoser från Bureau of Labor Statistics som vittnar om ett brinnande behov av erfarna kockar och köksmästare.

Förlorat sin forna glans

En förklaring till det är att kockskolor i USA är dyra. En annan att kockyrket delvis förlorat sin forna glans. En tredje aspekt är att yngre personer idag även kan tillgodogöra sig yrket via praktiskt arbete, för att sedan arbeta sig uppåt.

Framförallt är livet som kock slitsamt och ofta lågavlönat. I likhet med andra kökstjänster är det också relativt vedertaget att den som tar anställning som kock inte innefattas av förmåner som betald ledighet eller sjukförsäkring.

Att locka fler människor både med och utan erfarenhet till köket kommer av det skälet kräva en förändring inom branschen i stort, skriver Robb Report.

Läs även: Mörka tider väntar för restaurangbranschen

Läs även: Miljonförlust 2021 för världens bästa restaurang

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]