Dryckestipsen som matchar buffén i påsk
Att fira påsk är för många förenligt med sill, ägg och lax. Kanske också Janssons Frestelse och en eller annan prinskorv, för att inte nämna godiset. En härlig blandning av sött och salt som gör dryckesalternativ som öl, must och snaps till säkra kort.
För dig som gärna varvar ölen med lite vin ibland eller föredrar ett glas bubbel i påsk följer här några dryckestips från The Wine Company som matchar både salt, sött och mittemellan.
Fruktigt vin till ägghalvorna
Påsk är äggens högtid. Vi målar dem, letar efter dem och äter dem framförallt gladeligen. Att kombinera ägg med vin kan däremot kännas som en utmaning, ett bra sätt att kringgå svårigheten är att addera andra smaker i form av så kallade smakbryggor och sedan matcha dessa med vinet. Det gör du till exempel genom att matcha ett fruktigt vin med ägghalvor som du garnerat med en klick crème fraiche, löjrom och dill.
Wildstone är ett chilenskt vin från Central Valley som förenar Sauvignon blanc med Chardonnay. En spännande kombo som ger ett krispigt vin med friska aromer av äpple och krusbär, men också en mjukhet som passar fint till ägghalvorna.
Ett annat bra tips är att kombinera en omelett med stuvad svamp med ett jordigt rödvin. Truffle Hunter Leda Barbera från vinregionen Piemonte i Italien är en härlig Barbera med doft av friska örter och lena tanniner som passar både svamp och tryffel. Så har också vinets namn inspirerats av vinmakarens hund Leda, som har en nos för tryffel.
Riesling till laxen
Lax förekommer i alla former på påskbordet, både som gravad, rökt och inkokt. Oavsett vilken form av lax du väljer i påsk bör du tänka på att laxen är väldigt fet och även har en smak av umami. Det gör vitt vin till ett bra val. Gärna då ett vin med pigg syra, till exempel en Riesling, eftersom syran gifter sig fint med det feta i laxen.
Blattgold Riesling är en frisk och fruktig Riesling från den tyska stjärnproducenten Dirk Würtz i Rheingau med en återhållsam syra som passar bra till exempelvis gravlax.
Ett annat vin på samma tema är Crane Lake Riesling, från Kalifornien i USA med exotisk doft och friska aromer av saftigt äpple. Ett väl avvägt vin med mild syra och lagom sötma.
Crémant och Amarone till påskägget
Påsken är utan tvekan den högtid då stora som små äter som allra mest godis, både i form av marsipan, choklad och andra godsaker.
Du som ska matcha vin med sötsaker kan med fördel utgå från hur söt chokladen i fråga är. Detta eftersom du helst vill undvika att vinet du väljer upplevs som för torrt eller surt.
Ett mousserande vin kan till exempel balansera upp sötman i vit choklad på ett bra sätt, medan ett rött vin av det torrare slaget passar bättre till mjölkchoklad. Den som föredrar mörk choklad i påskägget väljer med fördel ett saftigt Amarone-vin.
Crémant de Jessy Blanc de Blancs är ett mousserande som bjuder på både sötma och syra. En elegant och välbalanserad crémant som blir en riktigt bra kompis till ljus choklad.
Till mörk choklad väljer du med fördel en smakrik Amarone eftersom det tillför djup och substans. Till exempel Villa Vetti Amarone, ett kraffullt vin med intensiva aromer och en accent av mörk choklad och plommon.
Samtliga vintips är denna gång beställningsvaror och kommer från The Wine Company.
Läs även: Godisförbud av Filmstaden – får bara köpas på plats
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.