Napoleon har fått varumärkespryda allt från konjak till mandarinlikör. Men vad drack Bonaparte egentligen själv – och hur mycket? Nu reder experterna ut begreppen.
Det tyckte Napoleon om att dricka – och det var inte bubbel
Det sägs – märkligt nog – att män tänker på romarriket.
Uppenbarligen inte alla.
En del ägnar sig åt vad Napoleon Bonaparte drack.
202 år efter den franske härförarens död på S:t Helena 1821 upphör nämligen inte Napoleon Bonaparte att fascinera.
Ger draghjälp
Inte minst i mat och dryck, från Napoleonbakelse till konjak och likör, har hans namn och hans ikoniska hatt fått göra tjänst och ge draghjälp.
Nu reder Michael Broers, professor emeritus i västeuropeisk historia vid Oxford, ut vad Napoleon själv drack.
Han bör ha koll.
Förutom att ha skrivit en monumental biografi i tre delar om Napoleon är Broers dessutom vinkännare och en entusiast när det kommer till Bourgogne och Barbaresco.
Senaste nytt
Beroende av kaffe
Framförallt drack Napoleon inte mycket, och det enda han var riktigt noga med var kaffet, visar det sig.
”Han var väldigt avhållsam. Det är en speciell italiensk kultur, som håller på att dö ut nu, där det är en skamlig sak att ses vara påverkad av alkohol”, säger Broers till The Drinks Business.
”Han gillade inte att dricka för mycket, han gillade inte att vara under påverkan av någonting, han rökte inte, men han var beroende av sitt starka kaffe, när han kunde få det”.
Hans vanor när det gäller vin präglades av hans uppväxt, där man drack det lokala vinet där man bodde.
Röd Bourgogne
Napoleons måttliga alkoholintag var för övrigt en kontrast till dryckesvanorna hos några av hans marskalkar.
Men det fanns ett fint vin som Napoleon särskilt älskade, avslöjar professorn.
“Han gillade god röd Bourgogne. Hans favoritvin var Gevrey-Chambertin. Han älskade det”, säger Broers, som tror Napoleon utvecklade sin smak för vinet när han tränade på artilleriakademin i Auxonne åren före franska revolutionen 1789.
Ville sprida vinet
Napoleon Bonaparte nöjde sig inte bara med att själv dricka Bourgogne utan han – och framförallt hans ekonomiska rådgivare – ville öka konsumtionen över hela hans rike.
“Det fanns en plan att översvämma västra och södra Tyskland med röd Bourgogne för att göra Bourgogne-regionen mycket rik, eftersom de alltid var mycket lojala mot honom”, säger Michael Broers.
Bubblande och mousserande viner föll dock inte Bonaparte i smaken.
“Han gillade inte Champagne. Det var ett annat område som var mycket lojalt mot honom, men han gillade inte drycken. Den var kolsyrad och fick honom att känna sig gasig”.
Relaterad läsning:
Napoleon: vägen till Sveriges kungatron
Nu kan du känna dig som Napoleons älskarinna
Napoleons ikoniska hatt såld för miljoner
Revolution i Frankrike – rött vin ersätts av rosé
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.