Undrar du vad exklusiva viner och NFTs har gemensamt? Svaret är mycket när intresset för NFTs nu ökar på vinmarknaden, skriver Robb Report.
Därför trendar vin och NFTs
Mest läst i kategorin
Med en ny generation vinmakare på intågande håller en av världens äldsta konster sakta på att paketeras om. I takt med att innovationer som vin på burk, roséprosecco och vin med låg sockerhalt sällar sig till de mer traditionella produkterna på vinhyllorna växer också intresset för kryptovaluta och NFTs.
Det senare en relativt okänd konstform för många av världens vinkännare, som dock kan komma att revolutionera andrahandsmarknaden för dyra viner. Inte minst då för de vinsamlare som vill ta del av mer exklusiva årgångar, som i det här fallet kan paras ihop med en unik NFT, skriver Robb Report.
Unik, digital tillgång
En NFT är enkelt förklarat en liten del av en större digital tillgång som representerar ett verkligt föremål vid försäljning av exempelvis musik, konst eller mode, eller som här – vin.
Förkortningen som står för icke-fungibel token innebär att din NFT är unik och inte kan bytas eller ersättas med en annan vara av lika värde. Som en del av en så kallad blockkedja bildar din NFT också en outplånlig post och ett slags digitalt fingeravtryck så snart den har registrerats.
Vanligast är att köp av NFT sker i kryptovaluta, som till exempel Ethereum. Med det sagt kommer de flesta vinhandlare som nu introducerat kryptovaluta fortsatt att acceptera traditionell valuta som till exempel dollar, euro eller pund, skriver Robb Report.
Så fungerar det
Så här långt har marknaden för vin och NFTs bjudit på både högt och lågt, vilket i sämsta fall lett till att innebörden och värdet med att äga en NFT gått förlorat. Detta sker främst när vinmakaren bakom försäljningen utöver, eller istället för själva vinet adderar föremål som helt enkelt inte tillför köparen något värde. Till exempel ett fysiskt konstverk prytt med vinmakarens autograf, eller digital konst föreställande det åtråvärda vinets etikett.
Desto bättre blir det om man lämnar den typen av försök till modern konst därhän och satsar fullt ut på vinet, vilket var fallet när Robert Mondavi Winery skapade en begränsad upplaga av tre mycket speciella viner och placerade dessa i handgjorda förpackningar signerade det franska porslinshuset Bernardaud. Priset? 1,20 Ethereum, motsvarande närmare 3 510 dollar, skriver Robb Report.
I november 2021 släppte det australiensiska vinhuset Penfolds en NFT tillsammans med ett fat av sin Cabernet Shiraz Magill Cellar 3 från 2021, vilken såldes på bara 12 sekunder för 130 000 dollar. Möjligen på grund av den mer traditionella valutan.
Vid en andra release i januari i år sålde man via marknadsplatsen BlockBar trehundra flaskor av sin Magill Cellar 3 från 2018 inom loppet av 10 timmar, skriver Robb Report.
En annan aktuell vin- och NFT-utgåva kommer från den tidigare NBA-spelaren Yao Mings och dennes vinföretag Yao Family Wines, som erbjuder 200 flaskor av sin Cabernet Sauvignon “The Chop” från 2016 tillsammans med en NFT. Flaskor som enkom kan köpas med Ethereum och hittills har sålt i 137 exemplar.
NFTs som försäkring
För den som ser förbi rekordförsäljningar som dessa kan NFTs även utgöra en försäkring vid vinförsäljningar och förebygga förfalskningar. Det menar konsulten Guillaume Jourdan, verksam inom lyx- och vinindustrin.
“Med en NFT blir en flaska vin “fygital”, vilket betyder fysisk med en digital identitet. För varje enskild flaska skapas en unik NFT för att ge äkthet och verifiering”, säger Jourdan till Robb Report.
Förtjänster på andrahandsmarknaden
Med hjälp av NFTs kan vinhandlare också fortsätta att tjäna pengar på andrahandsmarknaden, vilket inte riktigt varit fallet tidigare. Tittar man på det högsta priset för vilket en flaska vin någonsin gått för på auktion, i det här fallet en flaska Romanée-Conti från 1945 som såldes för 558,000 dollar 2018, är detta av relevans eftersom den försäljningen inte kom vingården till del, skriver Robb Report.
Utifrån det perspektivet är det spännande att föreställa sig hur vinmarknaden sett ut om NFTs hade kunnat fästas på vinflaskorna redan 1945. Om inte annat inger det hopp för dagens vinmakare, som faktiskt kommer kunna programmera sina NFTs till att betala en procentandel av varje sekundärmarknadstransaktion till själva vingården eller NFT-skaparen, skriver Robb Report.
Tanken svindlar.
Läs även: Miljardär säljer unik vinsamling efter börssmäll
Läs även: Metaverse: Det här behöver du veta om framtidens tillflyktsort
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.