Kallt kaffe blir allt mer populärt i Sverige. Det gäller inte minst bland yngre. Det passar också branschen. Här är varför.
Därför har kallt kaffe blivit hett
Finländare dricker mest kaffe i världen per person, konstaterar finska Yle. På prispallen finns även Sverige och Norge, tvåa och trea i konsumtion i förhållande till folkmängd.
Men faktum är att nästan en tredjedel av världens råkaffe konsumeras i Europa, trots att vi européer bara utgör nio procent av världens befolkning.
Känslig böna
Samtidigt är kaffet hotat på sikt.
Vi här i norr föredrar kaffe gjort av Arabica-bönan, medan man i andra delar av världen dricker kaffe gjord av Robusta-bönan.
Problemet?
Arabica-bönan är känsligare för väder och klimatförändringar, vilket dels gör den mer utsatt för klimathotet och dels att rekryteringen av nya bönodlare blivit svårare.
Dessutom har kineserna börjat dricka kaffe i högre utsträckning och det har drivit på priserna.
Senaste nytt
Förändras nu
Sammanfattningen?
Vi kommer inte att kunna hinka i oss kaffe på det sätt vi vant oss vid, på sikt. Alltså gäller att förändra våra vanor men behålla kaffet. Ungefär.
Kaffe i kalla drycker liksom kalla kaffedrycker i sig är ett sätt att leda in nya konsumentgenerationer på det rätta spåret.
De nya dryckerna konsumeras men inte i de volymer det traditionella kaffet gått åt i.
Näst vanligast
Det ser ut att lyckas.
När Löfbergs nu presenterar en ny undersökning man låtit Kantar göra, är iskaffe den näst vanligaste kaffeformen hos kategorin 18-29 år.
Där har 36 procent druckit iskaffe den senaste månaden – alltså även långt fler än som druckit latte eller cappuccino.
”Svenskarna har varit ganska svårflirtade när det kommer till iskaffe, men nu händer det. Iskaffet har slagit igenom på riktigt och är utan tvekan här för att stanna”, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.
Till förklaringarna hör att varmare väder och förändrade beteenden nu även slår mot kaffevanorna.
Kokar över av nyfikenhet
Ett ännu större mysterium döljer sig dock i Kantars siffror.
Kokkaffet är i stort sett utrotat i nutid – endast 8 procent av svenskarna har druckit kokkaffe den senaste månaden.
Men bland de yngre 18-29 år har nästan dubbelt så många – 14 procent – druckit kokkaffe i närtid.
”Tillbaka till framtiden” – även vid elvafikat?
Fakta/Så här dricker vi kaffe
Hela befolkningen – senaste månaden
Bryggkaffe 87 procent
Snabbkaffe 24 procent
Cappuccino 21 procent
Espresso 21 procent
Latte 18 procent
Kapselkaffe 16 procent
Iskaffe 15 procent
Pressokaffe 10 procent
Americano 8 procent
Kokkaffe 8 procent
Perkulator 8 procent
Annat 2 procent
18-29-åringar – senaste månaden
Bryggkaffe 86 procent
Iskaffe 36 procent
Cappuccino 27 procent
Latte 27 procent
Snabbkaffe 27 procent
Espresso 24 procent
Kapselkaffe 19 procent
Pressokaffe 14 procent
Kokkaffe 14 procent
Americano 9 procent
Perkulator 9 procent
Annat 2 procent
(Källa: Löfbergs och Kantar)
Läs mer:
Då är bästa tidpunkten för kaffe – enligt forskarna. Dagens PS
Tack för kaffet: Nu fixar AI fikat också. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.