Matkoma? Att bli dåsig efter julmaten är sedan gammalt och kommer sig av flera skäl. Men det är faktiskt varken kalkonen eller julskinkan som är boven i dramat.
Därför hamnar vi i matkoma
Mest läst i kategorin
Så vad är det då med julmat eller mat överlag som gör oss så sömniga? Många är de som skulle hävda att det är specifika livsmedel.
Ett av dem kalkonen, som framförallt är en stor jultradition i USA, men även förekommer i Sverige.
Hormon som balanserar sömn
Detta då kalkon innehåller tryptofan, en essentiell aminosyra som bland annat ingår i serotonin – ett av kroppens viktigaste hormoner. Det är serotonin som balanserar vårt humör och vår sömn, tillsammans med melatonin, skriver CNN Health.
Tryptofan finns även i livsmedel som ost, kyckling, äggvita, fisk, mjölk, jordnötter, pumpafrön, sesamfrön, sojabönor och solrosfrön. Alla viktiga näringskällor eftersom våra kroppar inte är förmögna att producera tryptofan på naturlig väg.
Tips! Läs även: Här är bäst Champagne i alla tester
Sömnbrist vs matkoma
Med det sagt skulle det krävas stora mängder med både kalkon och solrosfrön för att försätta oss i ett matkoma. Det menar Steven Malin, docent vid avdelningen för kinesiologi och hälsa vid Rutgers University i New Jersey.
Närmare bestämt en halv kalkon. Det gör kalkon-teorin osannolik enligt Malin, som även får medhåll av andra forskare.
En av dem är sömnspecialisten Kristen Knutson, docent i neurologi och förebyggande medicin vid Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine, som påminner om vikten av sömn före julledigheten.
Har vi inte sovit ordentligt dagarna innan jul är det sannolikt att vi kopplar av först under de stora måltiderna med släkt och vänner och då känner tröttheten komma.
Stora portioner och ädla drycker
Ännu en sömnspecialist, Dr. Raj Dasgupta, docent i klinisk medicin vid University of Southern California’s Keck School of Medicine lyfter även fram hur mycket och länge vi äter under julhelgen.
“Dessa läckra rätter innehåller en hög mängd kolhydrater som också bidrar till sömnighet efter måltid”, säger Dasgupta till CNN Health.
Till detta kommer även den förändring i blodflödet, från huvudet till matsmältningssystemet, som uppstår när vi äter en rejäl middag, vilket gör oss trötta, enligt Dasgupta.
Sist men inte minst. Drycken.
De flesta måltider den här tiden på året serveras med såväl vin och öl som champagne. Kanske även något starkare än så. Ädla drycker som fyller sin funktion under jul- och nyårsfirandet, men har en förmåga att eskalera i sin mängd när vi är lediga.
“Alkohol saktar ner din hjärna och slappnar av dina muskler så efter några drinkar kommer du förmodligen att känna dig sömnig”, säger Dasgupta.
För dig som vill hålla dig vaken till tolvslaget tycks därför måttlighet i alla led vara det bästa rådet. Kanske också varannan vatten.
Läs även: Tre stora mattrender inför 2023
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.