Dagens PS

Därför blir du inte mätt på ultraprocessad mat

ultraprocessad
Chips kan man trycka i sig hur mycket som helst av innan det är försent och man mår pyton. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 02 feb. 2024Publicerad: 02 feb. 2024

Att snacks och godsaker kan vara frestande vet vi redan. Nu vet forskarna varför det är så lätt att få i sig för mycket av det goda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varför ska det vara så himla svårt att inte frossa i snacks, sötsaker och andra onyttigheter?

Vi vet redan att den sortens mat är ultraprocessad, det vill säga bearbetad på ett sätt som gör de färdiga att ätas direkt, enkla att ta med sig och har lång hållbarhetstid.

Nu visar forskning att svaret ligger i själva tillverkningsprocessen för den sortens mat, skriver CNN.

Läs mer: Topplistan: Södermalms mest prisvärda krogar Dagens PS

500 kalorier mer

Råvarorna bryts helt enkelt ned till sina molykelära beståndsdelar för att sedan omvandlas till ultraprocessad mat.

Maten är med andra ord “försmält” och kan därför snabbt passera matsmältningssystemet utan att kroppen hinner registrera någon mättnadskänsla.

Detta kan i sin tur leda till överkonsumtion och viktökning.

En studie från 2019 visade att de som åt en ultraprocessad kost i genomsnitt käkade 500 kalorier mer om dagen och gick upp i vikt.

ANNONS

Läs mer: Nya oväntade frukostdieten: Det ska du äta Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Fattas vetenskaplig koncensus

Ultraprocessad mat har höga halter fett, salt, socker och kalorier och lågt innehåll av fullkorn och fiber.

Detta kan bidra till hälsoproblem såsom fetma och hjärtsjukdomar, skriver The Conversation.

Samtidigt är inte all ultraprocessad mat av ondo. Fullkornsbröd och flingor klassas också som ultraprocessat, men förknippas inte med sämre hälsa.

Det finns heller ingen enhetlig, vetenskapligt baserad definition av ultraprocessade livsmedel.

Läs mer: Varning för bisarra mattrenden: “Snälla ät dem inte” Dagens PS

Industrins försvar

Nu kämpar den amerikanska matindustrin med näbbar och klor för att försvara sina produkter.

ANNONS

Bolagen hävdar att tillverkningsprocessen gör maten säker, bekväm, tillgänglig och prisvärd.

För mycket fokus på processen kan leda till minskad konsumtion av viktiga näringsämnen som fiber och kalcium, hävdar de.

Så agerar världens länder

I länder som Kanada, Mexiko, Peru och Israel uppmanas konsumenter att begränsa konsumtionen av ultraprocessad mat.

Colombia har infört skatt på den typen av livsmedel.

I Frankrike har vissa matproducenter börjat märka sina produkter för att indikera graden av bearbetning.

Alkoholfritt vin eller vatten?

Den största fördelen med alkoholfria drycker, jämfört med alkoholhaltiga, är att de inte innehåller alkohol och därmed varken har berusande eller depressiva effekter.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS