Att snacks och godsaker kan vara frestande vet vi redan. Nu vet forskarna varför det är så lätt att få i sig för mycket av det goda.
Därför blir du inte mätt på ultraprocessad mat
Varför ska det vara så himla svårt att inte frossa i snacks, sötsaker och andra onyttigheter?
Vi vet redan att den sortens mat är ultraprocessad, det vill säga bearbetad på ett sätt som gör de färdiga att ätas direkt, enkla att ta med sig och har lång hållbarhetstid.
Nu visar forskning att svaret ligger i själva tillverkningsprocessen för den sortens mat, skriver CNN.
Läs mer: Topplistan: Södermalms mest prisvärda krogar Dagens PS
500 kalorier mer
Råvarorna bryts helt enkelt ned till sina molykelära beståndsdelar för att sedan omvandlas till ultraprocessad mat.
Maten är med andra ord “försmält” och kan därför snabbt passera matsmältningssystemet utan att kroppen hinner registrera någon mättnadskänsla.
Detta kan i sin tur leda till överkonsumtion och viktökning.
En studie från 2019 visade att de som åt en ultraprocessad kost i genomsnitt käkade 500 kalorier mer om dagen och gick upp i vikt.
Läs mer: Nya oväntade frukostdieten: Det ska du äta Dagens PS
Senaste nytt
Fattas vetenskaplig koncensus
Ultraprocessad mat har höga halter fett, salt, socker och kalorier och lågt innehåll av fullkorn och fiber.
Detta kan bidra till hälsoproblem såsom fetma och hjärtsjukdomar, skriver The Conversation.
Samtidigt är inte all ultraprocessad mat av ondo. Fullkornsbröd och flingor klassas också som ultraprocessat, men förknippas inte med sämre hälsa.
Det finns heller ingen enhetlig, vetenskapligt baserad definition av ultraprocessade livsmedel.
Läs mer: Varning för bisarra mattrenden: “Snälla ät dem inte” Dagens PS
Industrins försvar
Nu kämpar den amerikanska matindustrin med näbbar och klor för att försvara sina produkter.
Bolagen hävdar att tillverkningsprocessen gör maten säker, bekväm, tillgänglig och prisvärd.
För mycket fokus på processen kan leda till minskad konsumtion av viktiga näringsämnen som fiber och kalcium, hävdar de.
Så agerar världens länder
I länder som Kanada, Mexiko, Peru och Israel uppmanas konsumenter att begränsa konsumtionen av ultraprocessad mat.
Colombia har infört skatt på den typen av livsmedel.
I Frankrike har vissa matproducenter börjat märka sina produkter för att indikera graden av bearbetning.
Alkoholfritt vin eller vatten?
Den största fördelen med alkoholfria drycker, jämfört med alkoholhaltiga, är att de inte innehåller alkohol och därmed varken har berusande eller depressiva effekter.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.