Man taget vad man haver? Nja. Fullt så enkelt är det inte när det kommer till snaps. Här berättar vi varför det finns goda skäl att välja rätt snaps till dina midsommarfavoriter.
Dags för snaps – men inte vilken som helst
Mest läst i kategorin
Att matcha mat och dryck till svenskens högtider är egentligen en ganska otacksam uppgift. En mer brokig kulinarisk samling än sill, ägg, prinskorv och köttbullar kan vara svår att uppbringa.
Likväl ligger denna dignande buffé oss så varmt om hjärtat att vi med glädje plockar fram den både till jul, påsk och midsommar.
Så här års får många av oss även anledning att damma av våra bakkunskaper då jordgubbstårtan också ska dukas fram, vilket adderar ytterligare en smakexplosion att ta hänsyn till.
Liten men naggande god
Och så snapsen. En liten, men naggande god klassiker som har sina självklara plats i det ordnade kaos som uppstår när vi dansar, flätar kransar, imiterar små grodor eller hoppar säck.
Kanske flyttar vi även buffébordet fram och tillbaka i ett tröstlöst försök att fly midsommarskuren? Även det en klassiker – men det lämnar vi åt metrologerna.
En desto mer relevant fråga är nämligen snapsen. Närmare bestämt då vilken vi ska välja.
Varför så förbaskat viktigt?
Frågar du Systembolaget blir svaret att “olika sorters mat lyfter olika typer av snapsar”. Och de om någon borde ju verkligen veta.
Tips! En liten snaps räknas också. Den ger dig dessutom möjlighet att matcha din akvavit med olika sillar och optimera smakerna.
Akvavit till det salta
De föreslår därför att du ska välja klassisk akvavit till det salta och syrliga, fatlagrad akvavit till det mer smakrika och friskt och aromatiskt brännvin till lättare rätter.
Har du även kött, ost eller choklad på midsommarbordet kan ett mer fruktigt brännvin göra tricket.
Den riktigt feta maten kan i sin tur må bra av lite beska, eller “bäsk”. Ett brännvin med tydligt bitter karaktär.
Mer om dessa smaker och vad som gifter sig bäst till vad, har vi samlat här.
Så matchar du snaps och mat
Krydda | Mat |
---|---|
Kummin | Löksill. Matjessill. Rökt lax. Hårdost. Janssons frestelse. |
Fläder, citrus | Matjessill. Fisk med dillsmak. Kräftor. Skaldjur. Sushi. Sill av mildare slag. |
Kummin, anis, fänkål | Dillsill, senapssill, rökt lax, kräftor, glasmästarsill, gravad lax, mildare sillinläggningar, hårdostar |
Dill | Kräftor. Matjessill. Dillsill. Ägghalvor |
Pors | Örtkryddad sill. Löksill. Vitlökssill. Matjessill |
Vodka | Matjessill. Kallrökt eller gravad lax. Kaviar. Löjrom |
Fruktbrännvin, pomerans | Kötträtter. Mörk choklad. Smakrik ost. Aperitif |
Malört, beskt | Vilt. Rökt kött |
Iskallt besked
Och så har vi det där med temperaturen på vår älskade nubbe, även det en vattendelare i dessa sammanhang, då många av oss historiskt sett serverat både helan och halvan direkt från frysen – iskall.
En vana som sträcker sig tillbaka till tiden då sprit faktiskt smakade finkel och kylan var en förutsättning för att dämpa bismakerna.
Den tiden är som väl är förbi, varför vi istället ska låta smakerna komma fram.
Av det skälet bör du inte placera din akvavit i frysen.
Vi passar även på att påminna om varannan vatten. En gammal, men icke desto mindre väl beprövad metod.
Läs även:
Allt du inte visste om svensk midsommar. Dagens PS
Ny giv: Så ska du “egentligen” servera snapsen. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.