Dagens PS

Fish and chips har blivit hårdvaluta

fish and chips
Den klassiska anrättningen fish and chips står inför en av sina största utmaningar. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 05 nov. 2023Publicerad: 05 nov. 2023

Fish and chips kan inom kort vara hårdvaluta. När priserna på nyckelingredienserna torsk och matolja skjuter i höjden står Storbritanniens fish and chips-butiker inför sin värsta kris någonsin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Kriget i Ukraina och Israel i kombination med inflationen fortsätter att pressa företagare världen över. Inom matindustrin har stigande priser på basvaror och utmanade leverantörskedjor ökat konsumentpriserna.

Så även i Storbritannien där den klassiska och frasiga anrättningen fish and chips går en tuff framtid till mötes, sedan priserna på torsk och matolja rusat på senare tid.

Nu står så mycket som en tredjedel av landets omkring 10 000 fish and chips-restauranger inför sin största kris någonsin skrev CNN för något år sedan

Historisk nationalrätt

Som en av Storbritanniens inofficiella nationalrätter har fish and chips varit en självklar del av brittisk matkultur ända sedan 1860-talet.

Då som en av få billiga och livsuppehållande anrättningar bland landets fabriksarbetare, som under både industrialiseringen och andra världskriget drabbades hårt av bristen på livsmedel.

Umbäranden som format bilden av fish and chips som en prisvärd rätt som mättar många.

“Kunder förväntar sig att deras fish and chips ska vara billiga,” säger Andrew Crook, ordförande för National Federation of Fish Friers, som i dagsläget representerar omkring 1 200 fish and chips-företag.

Att priserna nu stigit med närmare 21 procent är av det skälet förödande både för restaurangerna och konsumenterna. En prisutveckling som kan härledas till Ryssland och Ukraina som tidigare försett branschen med både fisk och olja.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Torsk från Ryssland

Enligt Crook kommer upp till 40 procent av både torsk och kolja från Ryssland, medan Ukraina stått för närmare 50 procent av solrosoljan. När konflikten mellan Ukraina och Ryssland alltjämt pågår tvingas restaurangerna nu betala det kraftigt ökade priset för solrosolja.

Palmolja, som i många fall utgör ett alternativ till den nu så dyrbara solrosoljan har i sin tur blivit dubbelt så dyr, sedan dess främsta leverantör Indonesien tvingats begränsa sin export.

Som tillägg till det har även priserna på gödsel och drivmedel ökat, vilka behövs för att kunna odla potatis. Bristen på rysk fisk har också gjort att man behövt vända sig till de nordiska länderna, där priset på en låda med isländsk fisk ökat kraftigt vilket långt ifrån alla restauratörer har kapacitet att betala.

Aspekter som sammantaget lämnar företagare som Andrew Crooks i en omöjlig sits och raserar verksamheter som gått vidare i generationer.

Läs även: EU tillåter företag att köpa rysk gas för rubel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS