Klimatförändringarna ritar inte bara om förutsättningarna för planetens överlevnad. De reviderar även kartan för jordbruk och odlingar. Hit hör produktionen av vin och champagne.
Då kan vi dricka brittisk champagne
Mest läst i kategorin
Medan länder som Italien fått se vinvolymerna sjunka på grund av extremväder har länder som Storbritannien istället kommit i ropet som vinproducenter.
Det är nyheter med en bismak som möjligen kräver en kommande brittisk champagne-motsvarighet för att skölja ned.
Storbritannien har visserligen en lång historia av vinodling, enligt somliga med rötter i 1000-talet.
Men landet har aldrig blivit en bemärkt vinproducent. Nu har man chansen.
”Inte populärt”
“Historiskt sett har engelskt vin inte haft ett särskilt populärt eller positivt rykte,” säger Jonathan White, marknadschef på Gusbourne Estates, som har vingårdar i Kent och West Sussex, till Fortune.
“Vinet var vanligtvis inte särskilt bra och producerades inte av vinproffs och fantastiska vinodlare och vinodlare som visste vad de gjorde”, tillägger han – men nu är vi där.
Senaste nytt
Storbritannien växer som vinland
“Intresset för den brittiska vinsektorn är starkt – under de senaste tolv månaderna har antalet samtal vi har fått från personer som är intresserade av att köpa en vingård eller etablera en ny tredubblats”, skrev Nick Watson, chef för Viticulture at Strutt & Parker, i en rapport i juni.
I dag finns mer än 900 vingårdar i Storbritannien, en ökning med 80 procent på sex år.
Till stor del beror ökningen på klimatmässiga förändringar som ger nya förutsättningar.
Andra hållet
I Frankrike har istället utvecklingen gått åt andra hållet, tack vare extremväder och oregelbundna vädermönster.
Det gäller fler länder. Under oktober publicerade den europeiska jordbrukslobbyn Copa-Cogeca en rapport om att vinskörden minskat med 8,6 procent i Portugal och 11,92 procent i Italien.
Linda Johnson-Bell, grundare av konsultföretaget The Wine and Climate Change Institute, TWACCI, säger att Storbritanniens klimat nu liknar det i Bordeaux eller Champagne på 1970- och 1980-talen.
Bästa druvorna
Temperaturförändringarna har passat särskilt bra för att odla Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, de tre druvor som användas för att göra traditionell champagne.
I dag är de tre Storbritanniens mest planterade druvor, enligt branschorganisationen Wine GB.
Sammanfattningen?
Wine GB räknar med att vinproduktionen kommer att fördubblas under de kommande tio åren – från 12,2 miljoner flaskor 2022 till 24,7 miljoner 2032.
Kräver anpassning
Men?
“Det fönster under vilket en druvsort är livskraftig blir kortare och kortare”, säger Linda Johnson-Bell.
Hon råder därför kunder att odla druvsorter som kan anpassa sig till varmare väder.
“Den verkliga frågan kommer att vara hur man framtidssäkrar den här branschen”, tillägger hon.
Inte minst med tanke på att förutsättningarna för branschen påverkas av hur vi framtidsosäkrar planeten.
Relaterad läsning:
Champagne – nu har inflationen även nått hit – Dagens PS
Ödesrapport: Champagne i farozonen – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.