Dagens PS

Bubbeltest: här smäller det högst

Bildtext: Champagne får hårdare och hårdare konkurrens av mousserande viner från andra länder och distrikt. Vem drar längsta strået i årets bubbeltest? (Foto: Unsplash/Alexander Naglestad) mousserande vin
Champagne får hårdare och hårdare konkurrens av mousserande viner från andra länder och distrikt. Nu är även Sverige ett bubbelland att räkna med. Vem drar längsta strået i årets test? (Foto: Unsplash/Alexander Naglestad)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 26 dec. 2020Publicerad: 26 dec. 2020

Det är snart dags att lägga 2020 bakom sig. Ett prövande år för många av oss, och det har kanske inte funnits så många tillfällen för firande. Nu ser vi framåt och skålar in det nya året med bubbel i glasen. Prisspannet och utbudet av mousserande vin är stort – här får du hjälp att välja rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För inte alltför länge sedan var det ganska enkelt att välja mousserande vin ur Systembolagets sortiment. Gula Änkan om man ville ha äkta vara, eller Henkell Trocken om plånboken var magrare.

Under lång tid var Gula Änkan, eller Veuve Clicquot ’Goût Américain’, den populäraste skumpan i Sverige. En ganska söt champagne med ursprungligt sikte på den amerikanska marknaden. Tyska Henkel Trocken var ett enkelt och inte speciellt charmigt volymvin, som av någon dunkel anledning kom att dominera sitt segment.

Många minns säkert också Cordon Negro, den svarta flaskan från spanska Freixenet, som blev en dundersuccé när den lanserades i mitten av 1980-talet.

Kvaliteten har tagit stora kliv

Då är det betydligt bättre ställt med urvalet idag. Dessutom har producenterna av mousserande vin utanför Champagne tagit stora kliv framåt vad gäller kvalitet. Och spännande nykomlingar från exempelvis Tasmanien, England och Sverige ger numera fransmännen en riktig match.

Bengt ’Fuffe’ Åkesson, som driver Skepparps Vingård på Österlen, visar att det går att göra mousserande viner av världsklass i Sverige. Varför inte skåla in det nya året med skånskt bubbel? (Foto: Skepparps Vingård)

Bengt ’Fuffe’ Åkesson, som driver Skepparps Vingård på Österlen, visar att det går att göra mousserande viner av världsklass i Sverige. Varför inte skåla in det nya året med skånskt bubbel? (Foto: Skepparps Vingård)

Utan att fördjupa oss i framställningsmetoderna, kan man ändå konstatera att de bästa vinerna är de som framställs enligt den traditionella ’champagnemetoden’. Då sker en andra jäsning i själva buteljen, vilket ger ett mer komplext vin. Den kolsyra som också bildas under flaskjäsningen, är nyckeln till magin i de bubblande vinerna.

I de flesta mousserande viner är sockerhalten högre än de 6 gram/liter som anses utgöra gränsen för torra viner. Ofta vill man balansera och runda av den markerade syran genom att tillsätta koncentrerad druvmust, så kallad dosage. Sockret i druvmusten hjälper också till att släta över eventuella brister. Graden av sötma är förstås en personlig smakfråga, men en lägre sockerhalt ställer högre krav på ett mousserande vins grundkvalitet.

Drick bästa bubblet först

ANNONS

Till slut vill jag ge ett råd när det gäller just nyårsafton. Det händer inte sällan att gästerna blir bjudna på ett glas cava eller annat mousserande som aperitif, för att den äkta champagnen ska sparas till tolvslaget.

Efter en rejäl middagssittning med en hyfsad mängd andra viner som slunkit ner, upptäcker sällskapet plötsligt att klockan hunnit bli tio i tolv. Snabbt fram med den iskalla champagnen – som ofta hälls upp i olämpliga glas, och ut i kylan för att skåla in det nya året under nyårsraketernas smällar. 

Mycket av finessen och smaknyanserna går helt förlorade under omständigheterna, och det är synd på så rara ärtor. Så gör precis tvärtom: servera det bästa bubblet först!

 

La Robínía Prosecco Extra Dry

Prosecco, Venetien, Italien, Nr 7486, 89:-

Omdöme: Fruktig, frisk och relativt neutral smak med inslag av äpplen och citrus. 

ANNONS

Klassiker som firar 20-årsjubileum på svensk mark med en specialetikett, i en ren och lättillgänglig stil utan överdriven sötma. 


Cava Blanc de Noirs 1+1=3 Reserva Familia

Cava, Penedès, Spanien, Ekologisk, Nr 7610, 119:- 

Omdöme: God, torr, ren och fruktig smak med inslag av äpplen, grapefrukt, rostat bröd och mandel. Fin avslutning med bra syra.

Det här är ett mousserande vin som imponerar, speciellt med tanke på priset. Enbart gjort på blå druvor, dessutom helt torrt utan att kännas snipigt – sockerhalten är låga 2 g/l. Har tillräckligt med karaktär för att även fungera utmärkt som matvin. Läs mer här.


ANNONS

Ferrari Brut Organic

Trentino-Alto Adige, Italien, Ekologisk, Nr 7721, 165:-

Omdöme: Fruktig, rejält frisk smak med inslag av gröna äpplen, rostat bröd, citrus och mandel.

Ett elegant, mousserande vin gjort enbart av Chardonnay enligt champagnemetoden, från en av Italiens bästa bubbelmakare. 


Mousserande vin

Skepparps Grand Prix 2019

ANNONS

Österlen, Sverige, Nr 92602, 298:-

Omdöme: God, mycket fruktig, fräscht fokuserad smak med krispig syra och inslag av krusbär, äpplen, vinbär, citrus och örter.

Hur kul är det inte med ett svenskt mousserande vin av den här kalibern? Från ett sagolikt vackert läge på Österlen, nära Haväng, plockas Solaris-druvorna som vinet är gjort av. Framställt enligt champagnemetoden, i en mycket god och fruktdriven stil. För den som ännu inte prövat ett svenskt bubbelvin kan jag starkt rekommendera att börja här!


Mousserande vin

Palmer Blanc de Blancs 2014

Champagne, Frankrike, Nr 7553, 349:-

ANNONS

Omdöme: Fruktig, frisk smak med viss mognad. Inslag av persika, citrus, äpplen, mineraltoner och rostat bröd. 

Riktigt bra årgångsbetecknad skumpa på ren Chardonnay i en elegant och frisk stil, från områdets bästa kooperativ – till ett kanonpris för kvaliteten.


Mousserande vin

Philipponnat Royale Réserve Non Dose

Champagne, Frankrike, Nr 92342, 399:-

Omdöme: Krispig och fruktig smak av gröna äpplen, citrus, melon, mineral och rostat bröd. 

Det här är i princip samma vin som firmans Royale Réserve Brut, men helt utan dosage – alltså inget tillsatt socker genom druvmust. Består till 70% av blå druvor, vilket ger ett elegant och karaktärsfullt vin. Kanske ingen nybörjarchampagne, men för entusiasten är den ett fynd.

ANNONS

Julklapp vin

Charles Heidsieck Millésime 2012

Champagne, Frankrike Nr 90052, 799:-

Omdöme: Elegant, komplex, frisk smak med utmärkt balans. Toner av äpplen, persika, citrus, rostat bröd och mineral. 

60% Pinot Noir och 40% Chardonnay, från sammanlagt 10 olika grand- och premier cru-byar, ger ett strålande vin. Charles Heidsieck har fått till en fullträff som visar var skåpet skall stå när det gäller champagne.

Läs mer: Därför är champagne med ostron så gott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]