Dagens PS

Brändernas pris: överlever Kaliforniens vinindustri?

En brandman tar en kort paus medan branden fortsätter att ödelägga stora delar av Napa Valley. Finns det någon framtid för Kaliforniens vinindustri i det allt hetare och torrare klimatet? (Foto: AP /Noah Berger)
En brandman tar en kort paus medan elden fortsätter att ödelägga stora delar av Napa Valley. Finns det någon framtid för Kaliforniens vinindustri i det allt hetare och torrare klimatet? (Foto: AP /Noah Berger)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 15 okt. 2020Publicerad: 15 okt. 2020

I en allt varmare och torrare värld har årets skogsbränder slagit hårdare än någonsin tidigare i Kaliforniens historia. Så mycket som 80% av druvskörden kan gå till spillo i Napa och Sonoma Valley. Är det början på slutet för Kaliforniens vinindustri?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Säsongen för USA:s skogsbränder började tidigare än vanligt i år, och effekterna har varit förödande. I en färsk artikel går den ansedda tidskriften National Geographic så längt som att ställa frågan om hela Kaliforniens vinindustri är hotad. 

För några veckor sedan skrev jag om de svåra bränderna och hur de hotade vinskörden – och nu verkar katastrofen vara ett faktum. Ett våldsamt blixtoväder orsakade de första svåra bränderna i Napa och Sonoma valley redan i Augusti, bränder som växte till över 250.000 hektar och orsakade 5 dödsfall.

I slutet av september slog så ännu en brand till i Napa Valley: Glass Fire. Den utvecklade sig till den mest destruktiva branden hittills i området. 1.235 byggnader har förstörts, inklusive nära 300 bostäder – betydligt värre än ödeläggelsen under 2017 års bränder.

Napa Valley anses vara den amerikanska vinindustrins flaggskepp med ett värde på 350 miljarder kronor. Nu finns risken att det mesta går upp i rök. (Foto: TT/AP/Rich Pedroncelli)

Napa Valley anses vara den amerikanska vinindustrins flaggskepp, där bara besöksnäringen genererar 20 miljarder kronor om året. Nu finns risken att det mesta går upp i rök. (Foto: TT/AP/Rich Pedroncelli)

Flaggskeppet i kris

Napa Valley är Amerikas viktigaste och mest upplyfta vinregion. Det anses som flaggskeppet i den vinindustri som bara i Kalifornien värderas till 350 miljarder kronor. De dramatiska händelserna under 2020 har nu utvecklat sig till en existensiell kris för hela området.

Klimatförändringarna, som man tidigare befarat hade börjat påverka smaken på områdets berömda Cabernet Sauvignon-druvor, har bidragit till att skapa bränder som verkar bli större och mer destruktiva för varje år.

I år räknar man med att upp till 80% av Cabernet Sauvignon-skörden kommer att gå till spillo – direkt skadade av bränderna, eller indirekt via det som kallas smoke taint. Dessutom befaras att den viktiga vinturismen i området, som genererar över 20 miljarder kronor om året, kan komma att minska kraftigt.

En bränd ros återstår framför berömda Château Boswell i Napa Valley. Ägaren Susan Boswell berättar att mycket av familjehistorien försvann i branden. (Foto: TT/AP/Jose Carlos Fajardo)

En bränd ros återstår framför berömda Château Boswell i Napa Valley. Ägaren Susan Boswell berättar att mycket av familjehistorien försvann i branden. (Foto: TT/AP/Jose Carlos Fajardo)

ANNONS

Uppslukades av lågorna

Inom mindre än 24 timmar efter att Glass Fire bröt ut, drabbades ett av Napa Valleys mest grandiosa vinerier. Château Boswell, som ligger längs Silverado Trail, uppslukades helt av lågorna.

”Alla mina personliga tillhörigheter brann upp,” säger ägaren Susan Boswell, ”men viktigast var att mycket av familjehistorien försvann.” Det inkluderade de första buteljer vin som hennes avlidne make hade framställt 1979.

Och det är inte bara Château Boswell som drabbats – flera andra välkända egendomar som Louis Vuitton Moët Hennessey-ägda Newton Vineyard har förstörts. Allra värst drabbade är dock antagligen de små och mindre kända vinerierna, där många saknar resurser och finansiella muskler för en återuppbyggnad.

Det är inte bara själva vinerierna och deras ägare som drabbas av bränderna. Skördearbetarna är nästan uteslutande migrantarbetare, som ofta är helt beroende av vinindustrin för sitt leverne. De sitter i en rävsax: plocka druvor i den skadliga röken, eller stå utan försörjning?

Dags att bunkra?

I kommande utgåva ger amerikanska vintidningen Wine Spectator ett antal viner från området mellan 94-98 poäng, där det dyraste vinet, Harlan Estate 2016, kostar nära 15.000 kronor flaskan. För den som uppskattar Cabernet Sauvignon-viner från Napa och Sonoma Valley uppstår frågan: är det dags att bunkra de årgångar som nu säljs? 

Svaret kan mycket väl vara ja – osäkerheten lär bestå för områdets vinproducenter och någon snabb vändning för klimatutvecklingen verkar mindre och mindre sannolik.

Läs mer: Katastrofbränderna hotar vinskörden

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]