Dagens PS

Bottennotering: Världens vinkonsumtion rasar

Vinkonsumtion: Världen dricker mindre vin
Världen dricker mindre vin (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 apr. 2025Publicerad: 20 apr. 2025

Den globala vinkonsumtionen är den lägsta på 60 år. Unga dricker mindre, priserna stiger och extremväder skapar kaos i vingårdarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens vinvanor är i gungning – och det rejält. Enligt den internationella vinorganisationen OIV har den globala vinkonsumtionen fallit till sin lägsta nivå sedan 1961.

Det är inte en enskild orsak bakom tappet, utan en hel cocktail: unga som dricker mindre, klimatförändringar som påverkar skördarna och en priskänslig marknad där kunderna drar åt svångremmen.

Läs mer: Tufft för vin – värsta tappet sedan 1961. Dagens PS

En global trend 

Fenomenet är utbrett. 

Under 2023 minskade den globala vinkonsumtionen med 3,3 procent. I USA, som är världens största vinmarknad, var fallet hela 5,8 procent. I vinlandet Frankrike landade nedgången på 3,6 procent, enligt OIV.

Vinexperten Linda Forssell ser en tydlig generationsförskjutning.

“Det är ju en trend att ungdomar dricker mindre. Det hänger säkert delvis ihop med allmänna trender. Man har ett starkare miljötänk och kanske hälsotänk”, säger hon till Yle.

Även i Sverige har ungas drickande minskat rejält, något utredaren Siri Thor tror beror på en förändrad kultur. 

ANNONS

“Det verkar vara något i ungdomskulturen som har förändrats”, säger hon till SVT

ANNONS

Senaste nytt

Dyrare vin och eftertänksamma konsumenter

Men det handlar inte bara om nya vanor. Det handlar också om pengar.

“Det är ekonomiskt lite tajtare tider, så folk tänker efter mera vad de lägger sina pengar på”, säger Forssell.

Sedan 2019–2020 har priset på en vinflaska ökat med runt 30 procent, enligt OIV. I Finland, där Forssell är verksam, syns det i boksluten: alkoholimportörer och restauranger visar röda siffror.

Klimatet pressar produktionen

Det är inte bara efterfrågan som minskar – även produktionen föll förra året, till den lägsta nivån på över 60 år. Orsaken är klimatförändringar.

Värmeböljor, regnstormar, frost och hagel har slagit hårt mot skördarna. I Frankrike minskade vinproduktionen med 24 procent bara under 2023.

Enligt OIV kan även en enstaka grads temperaturhöjning påverka druvornas smakprofil negativt – något som tvingar producenterna att skörda tidigare, innan tanniner och aromer hunnit mogna.

ANNONS

“Det leder i sin tur till att priserna går upp, särskilt på vin från klassiska regioner som Champagne eller Bourgogne”, säger Forssell till Yle. 

Överflöd på fel håll

På andra håll råder överskott. I Kalifornien har vissa odlare tvingats låta druvorna ruttna – eller omvandla vinet till handsprit.

“Det finns för lite av det vin som konsumenterna faktiskt vill ha, men för mycket av sådant som inte efterfrågas”, säger Forssell.

Små förpackningar, kända producenter och rimliga priser – det är vad konsumenterna vill ha just nu.

Trumps tullar spökar 

Som om det inte vore nog hotas branschen av nya amerikanska importtullar på europeiskt vin. Trump har hotat EU med vintullar på 200 procent, skriver SvD

Just nu är tullarna pausade i 90 dagar, men osäkerheten är stor. Forssell berättar att flera europeiska vinproducenter tidigare lämnade den amerikanska marknaden på grund av tullarna – och att oron nu är tillbaka.

“Producenter som är beroende av den amerikanska marknaden, i till exempel Champagne, är nog på helspänn över vad som ska hända”, säger hon. 

ANNONS

Många börjar nu snegla mot Skandinavien och Asien i jakt på nya kunder – men även i Asien minskar intresset.

“Kina har varit känd som en marknad som har köpt upp mycket till exempel från Bordeaux. Men jag har förstått att vinkonsumtionen också där går ner”, avslutar Forssell. 

Läs också: Professor: Drick vin varje dag – lev längre. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS