Att tänka lite extra på etiketten under ett restaurangbesök är förstås trevligt, men hur ska vi egentligen resonera kring vårt bordskick resten av tiden?
Bordsskick – 3 saker du aldrig ska göra


Mest läst i kategorin
Att äta tillsammans med andra är en fråga om gemenskap, men också respekt. Äter du ute kan således små gester göra stor skillnad.
Bordskick – inte en klassfråga
Detsamma kan sägas om bordsskick generellt, åtminstone om vi vänder oss till
måltidsforskaren Henrik Scander, lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan i Örebro, som Dagens Nyheter talat med.
Enligt honom grundar sig bordskick på såväl praktiska som inkluderande principer, snarare än klass. Det senare en missuppfattning som kan skapa känslor av utanförskap – helt i onödan.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
Bordsskick lika viktig överallt
En bra tumregel är därför att bordsskick är lika viktigt oavsett om det är vardagsmiddag eller lyxrestaurang.
Det betyder att grundläggande etikett som till exempel att: tugga med stängd mun, inte stoppa kniven i munnen, vänta tills alla fått mat innan man börjar äta och inte lämna bordet innan alla är klara – alltid gäller, skriver DN.
Tips! Osäker på vad som gäller? Låt sammanhanget avgöra detaljerna. Servetten i knät är ett måste på finkrogen – men kanske inte när du tar en korv på Ikea?
Fortfarande svårt? Här är 6 tips som håller ditt bordsskick i schack.
3 saker du aldrig ska göra
1. Klaga inte på maten och håll inne med speciella preferenser – Låt ditt fokus vara tacksamhet.
2. Tugga inte med öppen mun eller prata med mat i munnen – Gör det bara inte. Det upplevs som respektlöst och otrevligt.
3. Använd inte mobilen – Det här signalerar ointresse för sällskapet. Låt mobilen ligga kvar i fickan.
3 saker du alltid kan göra
1. Vänta med att börja äta tills alla har fått sin mat – Med en gemensam måltidsstart visar du resten av sällskapet vägen.
2. Fördela samtalet och inkludera alla – En trivsam stämning kommer inte gratis. Ta ditt ansvar.
3. Var glad, trevlig och närvarande – God stämning slår perfekta etikettregler med hästlängder.
Läs mer:
Så mycket dricks ska du ge för att inte bli en snåljåp. Dagens PS
Så gör du rätt enligt den nya restaurangetiketten. Dagens PS

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.