Dagens PS

Billigt vin på krogen – smart eller bara dumsnålt?

vin
Är det smart eller dumsnålt att välja det näst billigaste vinet på krogen?(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Att vi som restaurangbesökare tenderar att välja det vin som är näst billigast på vinlistan är sedan gammalt. Men hur hållbar och effektiv är denna strategi egentligen ur ett ekonomiskt perspektiv?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Mat & Vin

VIDEO: Billigaste vin hittas på Arlanda

10 nov. 2024

Sparsamhet är en dygd och alla har någon gång gjort det.

Beställt vin enligt devisen näst billigast på menyn under krogbesöket. För vem vill framstå som snål i ett sammanhang där det de facto ska bjudas till?

Att välja det näst billigaste vinet, löser problemet och är snällt mot plånboken, även om kvaliteten på vinet möjligen kan variera beroende på var du dinerar.

Jämför priserna på vin

Så långt inga konstigheter, vore det inte för att detta allmängiltiga och vedertagna grepp är en strategi som även restauratörerna känner till och utnyttjar när de prissätter de dyrbara dropparna, vilket gör det till en usel strategi.

Eller?

Enligt en ny studie utförd av American Association of Wine Economists kan faktiskt både de billigaste och de dyraste vinerna på restaurangerna ha de lägsta marginalerna, skriver The Drinks Business.

Intrigen tätnar.

ANNONS

Senaste nytt

Dyrt och billigt vin bäst

ANNONS

I studien som lusläst vinlistorna på 249 restauranger i London tycks påslagen på vinerna gradvis öka från de billigaste, tills de når en topp någonstans på mitten av vinlistan. Påslaget sjunker därefter när det närmar sig den allra dyraste flaskan.

En upptäckt som trots studiens begränsningar visar att det billigaste och det dyraste vinet är att betrakta som det mest prisvärda valet när du beställer vin på krogen. Helt oäven är allas vår strategi alltså inte.

Det kan även sägas att de senaste årens utmaningar inom krogbranschen med pandemi och efterföljande inflation fått många krögare att fila lite på marginalerna på vinerna, för att inte förlora kunder, skriver The Drinks Business. 

Vill du ta del av fler nyheter som rör mat och vin? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Russel Crowe nobbad på krogen – för illa klädd

Läs även: Topplista: Stockholms bästa semla 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS