Dagens PS har återkommande rapporterat om hur klimatförändringar utmanar världens vinproducenter. Nu backar det amerikanska jordbruksdepartementet upp Napa Valleys vinmakare med 2,2 miljarder dollar, skriver Decanter.
Bidrag ska ge Napa Valley övertag i klimatkampen
Det kan framstå som en enkel sak att skörda vin en gång om året, men betänk då att vinstocken som druvan växer på tar år att odla fram. En process som påverkas radikalt av hetta och torka och förutsätter kunskaper kring både vattenvård och klimat.
När det amerikanska jordbruksdepartementet nu går in med totalt 22 miljarder kronor i Napa Valley är målet att ge vinbönderna utbildning och verktyg, så att de kan plantera och underhålla framtidens vingårdar. Som ett led i det har en del av bidraget öronmärkts åt klimatsmarta jordbruksmetoder.
Napa Valley har mycket att vinna
Kalifornien befinner sig sedan mer än tjugo år tillbaka i en period av torka. Napa Valley som klarat sig bättre än övriga delar av delstaten har därför mycket att vinna på att etablera förebyggande strategier och sprida dessa till andra delar av vinvärlden, där effekterna av extremvädret är mer akuta.
Något som Molly Williams från Napa Valley Grapegrowers kan skriva på.
“I Napa Valley är vår påverkan geografiskt liten, men våra lösningar kan påverka i global skala”, säger hon till Decanter.
I takt med att torkan fortsätter sprida ut sig i Kalifornien blir det också viktigt att försöka förutse riskerna, som till exempel minskad tillgång till vatten, liksom skadedjur och sjukdomar i vinstockarna.
Det är även sannolikt att dessa symtom kan komma att variera regioner emellan över tid.
Jordbruksdepartementets bidrag är således mer än välkommet och kommer inledningsvis att gå direkt till utbildningsprogram för Napa Valleys odlare, skriver Decanter.
Läs även: Unesco kan rädda branddrabbade vinproducenter
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.