Bättre minne. Högre inlärningsförmåga. Mindre ångest. Dessutom bromsar det funktionsnedsättningar vid Alzheimers. Vi talar om kanel.
Beviset – kanel förbättrar minnet och minskar ångest
Mest läst i kategorin
Läkare och medicinstudenter vid Burjand University of Medical Sciences har gjort en ny och omfattande analys av all vetenskaplig litteratur om kanel.
Ambitionen var att avgöra om det finns ett samband mellan kanel och lärande/minne, skriver Forbes.
Hittade bevis
Resultatet?
Att man anser sig hitta bevis för den roll kanel kan ha för att bevara hjärnans funktioner och för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning i samband med Alzheimers.
I många studier har man visat att kanel kan förbättra hjärnans hälsa och eventuellt förhindra demens.
Kanel innehåller flera bioaktiva föreningar och det är känt att vissa av dem kan minska oxidativ stress eller inflammation i hjärnan.
Senaste nytt
Hittade 2 605 studier
Teamet vid Birjand University of Medical Sciences började sitt arbete med att använda olika databaser för att söka relevanta studier.
Man hittade 2 605 studier om kanel. Alla dessa utsatte man sedan för en egen kritisk granskning med höga krav.
När det var gjort fanns 40 studier kvar som man ansåg uppfylla alla tuffa kriterier.
Av dem inkluderade 33 studier på levande varelser – människor, gnagare eller andra djur), 5 var studier i cellkulturer eller vävnader och 2 kliniska studier med levande patienter.
Kan påverka positivt
De flesta visade att kanel avsevärt förbättrar inlärning och minne hos människor.
Dessutom kunde man påvisa intressanta faktorer kring Alzheimers.
Tillsats av kanel eller kanelaldehyd till ett celltillväxtmedium kan öka den så kallade cellviabiliteten och minska tau-protein och amyloid β-peptid.
Vilket betyder vad? Jo, konkret att aggregat av tau-protein är förknippade med en mångfald neurologiska sjukdomar, däribland Alzheimers, vilket kan ge kanel en positiv roll kontra dessa sjukdomars förlopp.
Minns tugget bättre
En annan klinisk studie lät tonåringar tugga kaneltuggummi. Resultatet var att deras minne förbättrades och att deras ångest minskade.
Forskarna vid Burjand hoppas nu att deras granskning ska inspirera andra forskare att ytterligare undersöka de positiva effekter kanel kan ha på den mänskliga hjärnan.
Läs även: Hjälp trädgården på traven – bästa tipsen
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.