1 januari behöver inte betyda att man ska tumma på kvaliteten. Bakispizzan kan naturligtvis vara av den finare sorten.
Finsmakarens bakispizza – surdeg från 1900-talet
Premiumpizzan kan se olika ut. Här kommer några tips på vad du kan tillaga själv eller hålla utkik efter i pizzerian.
Den flerfaldiga pizzavärldsmästaren Mike Arvblom tycker att man generellt sett kan ställa högre krav än att nöja sig med en flott kebabpizza.
“Det senaste nu är Roman Style Pizza. Den är gjord på en deg som jäst i tre dagar och innehåller 110 år gammal surdeg. Den kommer stort nere i Europa och i USA och vi håller på att introducera den här. Den är krispig och fluffig samtidigt”, säger Mike Arvblom till Sydsvenskan.
I stället för tomatsås går det att helt enkelt strunta i den och göra en “blanco”. Nöjesguiden tipsar om en sådan pizza med buffelmozzarella, getost, färsk grön sparris, pinjenötter, olivolja, vitlöksklyftor, citronskal från en halv citron, chiliflingor, flingsalt och nymalen svartpeppar.
För den som hellre vill hålla sig till svenskt bröd, så går det utmärkt att göra pizza på tunnbröd. Sajten Hildas har recept på en tunnbrödspizza med krossade tomater, fetaost, grillad paprika, körsbärstomater, rödlök, solrosfrön, mozzarella och färsk oregano.